Tickets
Tajiri collectie Museum Het Valkhof

Collectie moderne kunst

 1. Collectie moderne kunst

Het museum bezit een collectie moderne kunst. De collectie omvat werken van hoofdzakelijk Nederlandse kunstenaars, vanaf de jaren 60 van de 20ste eeuw, met werken van de Nederlandse Pop Art en het Hedendaags Expressionisme. Maar ook met werken van kunstenaars uit andere landen in Noordwest-Europa. De collectie bestaat voornamelijk uit schilderijen, collages-assemblages, werken op papier en beeldhouwwerken. Niet alle werken zijn tentoongesteld in het museum, een aantal bevindt zich in depot.

Let op: niet alle werken uit onze collectie moderne kunst zijn nu te zien op zaal.

De collectie moderne kunst van Valkhof Museum biedt een representatief beeld van de ontwikkeling van de schilderkunst in Nederland. Tegen het einde van de 20ste eeuw is een uitgesproken individualisering in de hedendaagse kunst zichtbaar geworden. Kunstenaars richten zich vooral op hun eigen persoonlijke ontwikkeling, waarbij begrippen als identiteit en levensvisie centraal staan.

In de collectie zijn de volgende kunstenaars hiervan een voorbeeld: Frank Van den Broeck, Gérard Garouste, Jean Le Gac, Fons Haagmans, Martin Hendriks, Karel Martens, Rinke Nijburg, Titus Nolte, Willem den Ouden, Arjanne van der Spek, Toon Teeken, JCJ Vanderheyden, David Vandekop.

Let op: niet alle werken uit onze collectie moderne kunst zijn nu te zien op zaal.

Hoogtepunten collectie moderne kunst

Tot de collectie moderne kunst behoren enkele werken van vooraanstaande Nederlandse kunstenaars, zoals Gezicht op een stad van Carel Willink en De boogschietwedstrijd van Pyke Koch.

Verder heeft het museum representatieve werken van een aantal belangrijke buitenlandse kunstenaars die slechts spaarzaam zijn vertegenwoordigd in de Nederlandse museumcollecties: Jean le Gac, Gérard Garouste, Anthony Cragg, Herbert Egl, Georg Meistermann, Panamarenko, Shinkichi Tajiri en Narcisse Tordoir.

De collectie moderne kunst bevat ook werken van landelijk vooraanstaande kunstenaars: Armando, Marjolijn van den Assem, Frank van Hemert, Benoît Hermans, Frank Van den Broeck, Willem den Ouden, Fred Sieger, Toon Teeken en Elizabeth de Vaal.

Unieke collectie pop art

Als cluster heeft de Nederlandse pop art een unieke waarde. Het omvat werken van Woody van Amen, Gustave Asselbergs, Rik van Bentum, Paul Damsté, Sam Middleton, Shinkichi Tajiri en Jacob Zekveld. Bovendien heeft het museum van Woody van Amen en Gustave Asselbergs uitgebreide en representatieve collecties, die nergens in deze samenhang en op dit niveau zijn vertegenwoordigd. Momenteel zijn de werken binnen de pop art collectie niet tentoongesteld in het museum. 

 • collectie moderne kunst ruud van empel
  Ruud van Empel - World #7
 • woody van amen goldfinger
  Woody van Amen - Goldfinger
 • collectie moderne kunst panamarenko mock up
  Panamarenko - Mock up
 • carel willink gezicht op een stad
  Carel Willink - Gezicht op een stad
 • gustave asselbergs mr chrustjow i suppose
  Gustave Asselbergs - Mr Chrustjow I suppose
 • gérard garouste le nid dans la tête
  Gérard Garouste - Le nid dans la tête

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.