Tickets

3D-objecten van Museum Het Valkhof online in Schatkamers van Gelderland

Terug naar het overzicht · Nieuws ·

Reis door de tijd. Bekijk objecten digitaal van alle kanten. Zoom in, zoom uit. ‘Pak vast’ en ontdek collectiestukken die samen periodes van het verhaal van Gelderland verbeelden. Op 24 juni lanceerde Erfgoed Gelderland de online 3D-collectie van het project ‘Schatkamers van Gelderland’. Dit project vertelt het overkoepelende verhaal van de geschiedenis van Gelderland op innovatieve wijze. Zeventig historische objecten uit verschillende museumcollecties verspreid over Gelderland worden virtueel samen gebracht tot één verhaal. Museum Het Valkhof en wel 33 andere Gelderse erfgoedorganisaties werkten samen aan dit project.

Een schatkamer van zeventig collectiestukken

Voor Schatkamers van Gelderland zijn zeventig collectiestukken geselecteerd uit meer dan tweehonderd ingezonden historische objecten. De collectiestukken zijn zorgvuldig samengesteld in overleg met de Gelderse erfgoedinstellingen, historici en andere specialisten. De selectie concretiseert en illustreert de geschiedenis van het dagelijks leven, langdurige ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen in de provincie Gelderland. Het projectteam digitaliseerde deze collectiestukken naar interactieve 3D-replica’s. De kopieën komen virtueel samen op collectiegelderland.nl.

De 3D-collectie is verdeeld in zeven tijdperken, van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Voor elke periode zijn tien collectiestukken gekozen die een deel van de periode representeren. Denk aan een schedel van een wolharige neushoorn uit de prehistorie, een grafsteen van een Romeinse soldaat of de resten van de crime scene na een Vikingaanval. Ook dagelijkse objecten zoals kannetjes, speelgoed en sieraden dragen bijzondere verhalen met zich mee die samen de geschiedenis van Gelderland vertellen.

Museum Het Valkhof doet mee

Van ons museum bekijk je bijvoorbeeld het Romeinse beeldje van godin Minerva (100-150 n. Chr.), gevonden in het buurtschap Veldhuizen. Minerva was de godin van de wijsheid, kunst en oorlog, te herkennen aan een wapenuitrusting. In het beeld wordt ze afgebeeld met borstpantser en helm, en draagt ze een lang gewaad met mantel. Het beeldje werd in een vijfde-eeuwse grondlaag gevonden, boven twee oude waterputten. Er werd nog een tweede bronzen beeldje gevonden. Misschien bevond zich hier een offerplaats, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Maar ook de Kantharos van Stevensweert, de welkende Romeinse gezichtshelm en het Antependium van het Schippersgilde zijn gedetailleerd vastgelegd en van ‘dichtbij’ te inspecteren.

Reis door de tijd in de VR-game

‘Schatkamers van Gelderland’ is er ook in een Virtual Reality game. De Schatkamers van Gelderland reizen zo fysiek rond en verblijven tijdelijk op verschillende erfgoedlocaties. In deze game reizen twee spelers door het verleden om de historische objecten terug te brengen naar de juiste tijd en plek. Alleen zo kunnen ze de geschiedenis van Gelderland herstellen.

 

Bijschrift beeld: Schatkamers van Gelderland op collectiegelderland.nl (Erfgoed Gelderland).

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.