Tickets

Ben van Berkel en OPERA Amsterdam gaan aan de slag met Museum Het Valkhof

Terug naar het overzicht · Nieuws ·

De architect die Museum Het Valkhof gaat transformeren en renoveren is bekend. UNStudio van Ben van Berkel gaat met het Nijmeegs museum aan de slag. Ontwerpbureau OPERA Amsterdam ontwerpt samen met Studio Louter de nieuwe collectiepresentaties. Met de selectie van de bureaus komt de verbouwing een stap dichterbij.

De verbouwing van het museum is nodig om de sterk verouderde technische installaties te vervangen en het pand en de presentatie van de collecties aan te passen aan de eisen van deze tijd. Museum Het Valkhof beschikt over een unieke collectie die 14.000 jaar geschiedenis omspant. Met een nieuwe koers en de daarbij horende verbouwing zet het museum in op onverwachte verbindingen tussen heden en verleden. Het verbouwde museum en de Unesco werelderfgoed locatie waarop het zich bevindt, worden dé locatie van waaruit inwoners en bezoekers kennismaken met de rijke, internationale geschiedenis en cultuur van Nijmegen en de regio.

Een levendige entree
Ben van Berkel ontwierp ruim twintig jaar geleden al het huidige museum. Hij is ook gekozen als renovatie-architect en maakt in opdracht van de gemeente Nijmegen een ontwerp dat een transparanter en uitnodigender uiterlijk geeft aan de voorzijde van het gebouw. Zo wordt ook de horeca met terras naar de voorzijde van het gebouw verplaatst, en wordt de museumwinkel beter bereikbaar. Dit zorgt voor een nieuwe uitstraling van het museum: toegankelijk en uitnodigend. Daarbij is ook de aansluiting op het plein en het Valkhofkwartier belangrijk. Van Berkel en zijn bureau UNStudio ontwierpen wereldwijd vele musea, theaters, bruggen en andere gebouwen waaronder het Mercedes-Benz museum in Stuttgart, het station in Arnhem, de Erasmusbrug in Rotterdam en het Agoratheater in Lelystad.
Ben van Berkel: “Ik vind het fantastisch om weer op deze prachtige locatie met zijn historie aan het werk te gaan. De verbouwing is echt nodig na 22 jaar. Het gebouw moet voldoen aan eigentijdse eisen en optimale omstandigheden om oude en nieuwe kunst te laten zien. Denk aan duurzaamheid, luchtkwaliteit en akoestiek. Het past ook bij deze tijd om een levendige voorkant te creëren.”

Collectiepresentatie: ontwerp van OPERA Amsterdam en Studio Louter
OPERA Amsterdam en Studio Louter verzorgen het tentoonstellingsontwerp voor de nieuwe opstelling van de vaste collectie in Museum Het Valkhof. De twee bureaus werken al jaren samen en hebben veel ervaring met ontwerpen van museuminterieurs en tentoonstellingen. Naast opdrachten voor tal van Nederlandse musea zoals het Mauritshuis, Het Scheepvaartmuseum en Het Noordbrabants Museum ontwierpen ze ook tentoonstellingen voor het National Museum of Qatar, The British Museum en Universiteitsmuseum Bergen in Noorwegen. In samenspraak met het museum realiseren zij de ambitie om met een grensoverschrijdende aanpak een transhistorische en uitdagende museumopstelling neer te zetten over ‘de mens op de grens en de grens van de mens’.

Planning
De verbouwing van Museum Het Valkhof kost 14 miljoen euro. Dit is nodig om de technische installaties te vervangen, het gebouw een open uitstraling te geven en de presentatie van de collecties te actualiseren. De gemeenteraad besloot hiervoor in maart 11 miljoen beschikbaar te stellen. Het museum zelf neemt de kosten van de nieuwe tentoonstellingsinrichting voor zijn rekening. Daarvoor is 3 miljoen begroot.

Na de selectie van architect en tentoonstellingsontwerper is ook de aanbesteding en selectie van de aannemer gestart. Die zal vanaf 1 juni 2022 deelnemen aan een bouwteam en betrokken worden bij het ontwerpproces. De uitvoering van de verbouwing van Museum Het Valkhof start begin 2023 en is eind 2024 klaar. Tijdens de verbouwing is het gebouw gesloten en zal Museum Het Valkhof op andere plekken in de stad de programmering voortzetten. De eerste ontwerpen verwachten museum en gemeente in het eerste kwartaal van 2022 te kunnen laten zien. Sinds 1 juni is het gebouw van Museum Het Valkhof eigendom van de gemeente Nijmegen.

Onderdeel van serie 3 verbouwingen
De verbouwing van Museum Het Valkhof past in een serie van drie verbouwingen waarvan de gemeente Nijmegen en/of provincie Gelderland opdrachtgever zijn en waarbij de zorg voor de archeologische vondsten en kunstobjecten op orde wordt gebracht. Museum Kam in de Museum Kamstraat wordt momenteel verbouwd en de archeologische depots van gemeente en provincie worden komende jaren samengevoegd op één locatie aan de Nieuwe Dukenburgseweg. De gemeente, provincie en Museum Het Valkhof zorgen er zo voor dat behoud, studie en presentatie van het (archeologisch) erfgoed steviger aan elkaar gekoppeld worden. Museum Het Valkhof is gelegen in het Valkhofkwartier en wil zich in de toekomst manifesteren als gastheer van het gebied. Daarom komt er een natuurlijke en laagdrempelige aansluiting op de omgeving. Het aansluitende plein Kelfkensbos en het Valkhofpark worden de komende jaren ook aangepakt.

Foto: Museum Het Valkhof (Flip Franssen). 


Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.