UNIT Academie presenteert boek en film

Terug naar het overzicht · Nieuws ·

Op 4 en 5 september 2021 vindt in Museum Het Valkhof de presentatie van een bijzonder project plaats.

De verzamelde werken van kunstenaars binnen de UNIT Academie worden twee dagen lang gepresenteerd in de vorm van een boekpresentatie en de première van de korte film ‘In Vacuüm’. De UNIT Academie is een stichting die zich inzet voor de ontwikkeling van mensen met een beeldend talent en een vorm van autisme of aanverwante problematiek. De presentatie is gratis te bezoeken.

De aanleiding voor het maken van het boek en de film was de expositie ‘Uitzonderlijk Uniek’ in het voorjaar van 2020 in Museum Het Valkhof, die door de corona pandemie vroegtijdig moest sluiten. Na aanmoediging en hulp van kunstenaar Marlene Dumas is dit bijzondere project tot stand gekomen. ‘Kunstenaars die elk een soloruimte waard waren. Van wie ik meer wou zien, horen en weten. En ik gun ze ook meer bekendheid, bij een groter publiek.’ - Marlene Dumas.

Uniek Uitzonderlijk
Het boek Uniek Uitzonderlijk laat het werk zien van 37 kunstenaars die allen verbonden zijn (geweest) aan stichting UNIT Academie. Het resultaat is een interdisciplinair en divers geheel van kunst door makers die zich dankzij de UNIT Academie in een veilige omgeving hebben kunnen ontwikkelen. ‘Bij de UNIT merk ik gelukkig niet veel van mijn label. Wij zijn daar gewoon met kunst bezig.'

Het eerste exemplaar van het boek Uniek Uitzonderlijk wordt op 4 september om 14:00 uur in ontvangst genomen door Aaltje van Zweden, een van de ambassadeurs van de UNIT Academie. Het boek is vanaf 4 september voor 29,95 euro te koop bij onder andere de UNIT winkel op de passage Molenpoort 37a, de museumwinkel van Museum Het Valkhof en online via info@unitwinkel.nl.

In Vacuüm
In de korte film ‘In Vacuüm’ geven vier jonge beeldend vormgevers ons een inkijkje in hun wereld. Alle vier zoeken vooral een weg in de kunst waarbij ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Een zoektocht die voortduurt. De film is gemaakt door Hanne van der Woude en Daan van Dijk. Deze bijzondere vertoning is op 4 en 5 september gratis* te zien in Museum Het Valkhof en start ieder uur en half uur tussen 11:00 en 16:30 uur. Kopers van het boek Uniek Uitzonderlijk kunnen ook via een QR code de korte film huren en terugzien.

* op vertoon van een geldig entreebewijs (reserveer je ticket hier).

Over de UNIT Academie
De UNIT biedt ruimte en mogelijkheden aan mensen met beeldend talent met een normale tot bovennormale intelligentie en een vorm van autisme en/of aanverwante problematiek om zich beeldend en persoonlijk verder te ontwikkelen, om zodoende een eigen en volwaardige plek te bemachtigen in de samenleving. Deze missie wordt ondersteund door een weliswaar zeer langzame, maar positieve ontwikkeling in de maatschappelijke kijk op autisme: van buiten de maatschappij naar gelijkwaardigheid, van mensen met neurodiverse kenmerken zoals zovelen in de samenleving naar mensen die er toe doen en erbij gehaald moeten worden. Meer informatie: unitacademie.nl.