Update: De Nacht van Dürer - programma gewijzigd! | 18 november

Terug naar het overzicht · Nieuws ·

De Nacht van Dürer gaat door in een gewijzigde opzet. Tijdens De Nacht van Dürer kun je Nijmegen ontdekken door de ogen van Albrecht Dürer, de16e eeuwse kunstenaar. In een bijzondere samenwerking bieden De Bastei, het Gebroeders Van Lymborch Huis, Gilde Nijmegen, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en de Stevenskerk een avondprogramma met lezingen, rondleidingen en een stadswandeling. I.v.m. de nieuwe coronaregelgeving vallen Museum Het Valkhof en het Gebroeders van Lymborchhuis af als locatie.

Tijdens zijn reis door de Nederlanden in 1520 & 1521 bezocht kunstenaar Albrecht Dürer de stad Nijmegen op 18 november 1520. Over zijn bezoek aan Nijmegen schreef Dürer in zijn reisdagboek: ‘Nijmegen is een mooie stad, heeft een mooie kerk en een fraai gelegen kasteel’. Vijfhonderd jaar (en een coronajaar) later krijg je de kans Nijmegen te ontdekken zoals Albrecht Dürer het gezien moet hebben.

Gewijzigd programma

In verband met de nieuwe coronamaatregelen is het programma iets aangepast. In plaats van een keuze tussen twee lezingen kun je beide lezingen volgen. Het naprogramma in het Gebroeders van Lymborchhuis vervalt.

19.30-20.00 uur: start programma bij Stevenskerk. Welkom en korte rondgang langs bouwsporen uit 1520.

20.00-20.30 uur: rondwandeling langs historische plekken onder begeleiding van gidsen van Gilde Nijmegen en stadswachten van de Gebroeders van Lymborch naar de Mariënburgkapel voor de lezing: ‘Nijmegen en de reis van Dürer’ door Billy Gunterman, publicist en Willem Meulman, sociaal geograaf (20.30-21.15 uur). Wat vond Dürer van Nijmegen en hoe kwam hij daar? Wat was het doel van zijn reis en waar ging hij daarna naar toe?

21.15-21.45 uur: rondwandeling langs historische plekken in de binnenstad o.l.v. gidsen van Gilde Nijmegen en stadswachten van de Gebroeders van Lymborch van de Mariënburgkapel naar De Bastei voor de lezing: `Dürers reis door het landschap van zijn tijd' door Joris van Sleeuwen, kunsthistoricus (21.45-22.30 uur). De lezing gaat in op de vergelijking tussen Dürers kunst en het werk van zijn voorgangers in de 15de eeuw. Hoe werkte Dürer voort op de schouders van zijn voorgangers, de eerste landschapschilders?

22.30-23.00 uur: rondleiding door de expositie `De kunst van het verdedigen’ waarbij stil word gestaan bij het feit dat de Nijmeegse bouwmeesters in de 16e eeuw bekend waren met Durers ontwerp van een uniek verdedigingswerk; een bastei. Locatie: De Bastei.

23.00 uur: einde programma.

Praktische informatie:
Wanneer:     donderdag 18 november, 19.30-23.00 uur

Waar:             start bij de Stevenskerk
Kosten:          15,21 euro p.p. (plus 0,79 euro reserveringskosten, exclusief consumpties)
Tickets:          Alleen in de voorverkoop, klik hier om je ticket te bestellen.

Bij aanvang van het programma dient een geldig Coronatoegangsbewijs getoond te worden.

Bij wijziging van de coronaregels: check de website van Museum Het Valkhof voor meer informatie.

Afbeelding: Albrecht Dürer, Self-Portrait (Madrid), 1498