Tickets
Oude Kunst Museum Het Valkhof Nijmegen

Museum Het Valkhof verwerft heilige Sebastiaan dankzij legaat

Terug naar het overzicht · Nieuws ·

Museum Het Valkhof heeft een eikenhouten beeld van de heilige Sebastiaan uit het begin van de zestiende eeuw verworven. De sculptuur is gemaakt door de Nederrijnse kunstenaar Henrick van Holt (Kalkar, vóór 1490 - 1545/1546). De aankoop van het beeld is mogelijk gemaakt door een legaat van de heer Lex Harm (1957-2015). Het museum ontving de genereuze schenking voor het verwerven van een laat-middeleeuws kunstwerk. Harm was een gepassioneerd kunstliefhebber en droeg Museum Het Valkhof een bijzonder warm hart toe.

Heilige Sebastiaan
Het met pijlen doorboorde lichaam van martelaar Sebastiaan is door Van Holt op indrukwekkende wijze weergegeven. De sculptuur valt op door zijn afmetingen. Het is 115 cm hoog, groter dan de meeste beelden uit dezelfde periode. Het heiligenbeeld is een prachtige toevoeging aan de verzameling van het museum. Wat onderwerp, materiaal en herkomst betreft, sluit het naadloos aan
op de collectie laat-middeleeuwse kunst.

Martelaar
De Romeinse militair Sebastiaan is volgens de legende een officier van de keizerlijke garde ten tijde van Diocletianus, in de derde eeuw. Dat was voordat het christendom als godsdienst werd erkend door het Romeinse Rijk. Toen aan het licht kwam dat Sebastiaan christen was, werd hij voor straf vastgebonden aan een boom en beschoten met pijlen. De martelaar wordt vaak afgebeeld als een schaars geklede, sierlijke jongeman. Het uitbeelden van Sebastiaan was een geliefde manier voor schilders en beeldhouwers om staand mannelijk naakt af te beelden.

Collectie Museum Het Valkhof
De sculptuur bevond zich geruime tijd in privébezit en de bewaarplaats is lang onbekend geweest. Daar komt verandering in nu het in de collectie van Museum Het Valkhof is opgenomen. De heilige Sebastiaan is vanaf eind april in de collectiepresentatie Nijmegen 1500-1940 te zien.


Bijschrift: Henrick van Holt (vóór 1490 - 1545/1546), De heilige Sebastiaan, omstreeks 1520-1530,
eikenhout, Museum Het Valkhof.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.