Elvira Duives aangesteld als nieuwe Kunstluis

Terug naar het overzicht · Nieuws ·

Tekenaar van miniportretten neemt het luizenstokje over.

Vorig jaar stelde Museum Het Valkhof in Nijmegen een heuse Kunstluis aan – een kunstenaar die met zeven korte interventies het museum kritische vragen stelt. Allround kunstenaar Bart Drost trapte in het uitdagende coronajaar het spits af. Tekenaar Elvira Duives, bekend om haar haar speelse en veelkleurige miniportretten, neemt deze verantwoordelijke taak van hem over. Zij krijgt van het museum de vraag mee in haar interventies de mens in al zijn verschijningsvormen centraal te stellen: van de bezoeker en museummedewerker, tot en met de geportretteerden in de schilderijen. Vanaf 17 augustus verrast ze ons met haar eerste interventie, getiteld: Garderobe.

De mens centraal
Een nieuw cultureel jaar, een nieuwe Kunstluis. Het is Elvira Duives die t/m april 2022 het luizenstokje overneemt van Bart Drost. De aan de Gerrit Rietveld Academie afgestudeerde illustrator en tekenaar staat voornamelijk bekend van haar portretten op pasfotoformaat (4 x 5,5 cm). Met een verzameldoos vol oude pasfoto’s naast zich portretteert Duives met kleurpotlood, markers en viltstift de meest uiteenlopende personen op een heel eigen, minutieuze manier. Karakteristieke gezichtsuitdrukkingen, sprekende ogen en kleurrijke haarstijlen worden fijntjes uitgewerkt op mini formaat. De personen zijn verrassend herkenbaar, alsof je ze net gepasseerd bent op straat. Achter Duives’ naam staan inmiddels meer dan duizend portretjes. Maar in haar kunst is ze veelzijdig; naast het tekenen van miniportretten, maakt ze collages en heeft ze een grote liefde voor tekst, al dan niet in combinatie met beeld.

Liefde voor de mens, de woorden en de dingen
Duives is een allrounder die zich in alles wat zij doet richt op de mens. Naast illustrator en portrettist werkt ze nu ook in de zorg. Uit al haar werk blijkt een grote liefde voor de mens, de situatie waarin hij verkeert, de voorwerpen waar hij zich mee omringt en ook de taal waar hij zich in uit. In haar allereerste interventie Garderobe neemt Duives de bezoeker mee in die liefde. (Lege) hangers, menselijke eigenschappen en gewoonten zullen een grote rol spelen. Bezoek het museum tussen dinsdag 17 en zondag 22 augustus en laat je meeslepen door de allernieuwste Kunstluis.

Zet de volgende Kunstluis-momenten vast in je agenda en laat je verrassen.
28 september – 4 oktober, 9 – 15 november, 28 december – 3 januari, 8 – 14 februari, 15 – 21 maart, 19 – 25 april.

Ga naar de Kunstluis pagina

De eer, om als eerste in de rol van de Kunstluis te kruipen, was aan vrij kunstenaar Bart Drost. Hij pakte als Kunstluis van alles aan om in te grijpen: kraakte museumruimtes, voegde objecten toe aan de collectie, bewoog zich door corona gedwongen op Instagram, liet bijzondere ideeën over het presenteren van kunst zien. Met zeven verrassende interventies zoals ‘De Kunstluis schiet raak’ en ‘De Kunstluis en het plintenladdertje’ zette Drost het museum een jaar lang op stelten. Zijn luiservaringen pende hij uiteindelijk op in het boek ‘luis & pels’.

Bekijk de interventies van de vorige Kunstluis