Programma Nationale Archeologiedagen

Terug naar het overzicht · Nieuws ·

Het programma voor de Nationale Archeologiedagen 2021 is bekend!

Vrijdagavond 18 juni – online talkshow Land vol Archeologie
met o.a. Marie-France van Oorsouw & Evert van Ginkel

Kijk mee naar een live-talkshow vanuit de ArcheoHotspot van Museum Het Valkhof in Nijmegen. De eerste uitzending markeert de start van de Nationale Archeologiedagen! Er schuiven verrassende gasten aan bij Evert en Marie-France en onze archeoreporter gaat op pad om archeologische bezienswaardigheden en nieuws uit de regio in beeld te brengen. Iedereen kan vanuit huis meepraten via de Mentimeter. Ontdek zelf dat ons land vol zit met archeologie!

Op zaterdag 19 juni en zondag 20 juni in de ArcheoHotspot: kom helpen met de uitwerking van de opgraving bij museum Kam.

In april 2021 heeft archeologisch onderzoeksbureau RAAP opgegraven in de tuin van voormalig museum Kam. Een plek waar ruim honderd jaar geleden ook al door de arbeiders van G.M. Kam gegraven was. Deze nieuwe opgraving bracht echter toch een aantal nieuwe bijzondere vondsten op. Publiek krijgt de unieke kans zelf bij te dragen aan het onderzoek naar deze bijzondere plek met sporen uit het Romeinse verleden. Op de tafel in de ArcheoHotspot liggen zakken vol met ‘zand’ waar nog vele sporen in te vinden zijn. Kom jij mee helpen?

Ook gaat dit weekend de korte docu-film ‘Graven in de tuin van Kam’ over de opgraving in première.
De film toont de dagelijkse praktijk van een archeologische opgraving en is bovendien gefilmd tijdens de opgraving afgelopen april. Dit levert een uniek kijkje in de keuken van de archeoloog en de bijzondere geschiedenis van het museumgebouw van Kam.

Op zondag 20 juni is PAN-vondstregistrator Vincent van der Veen aanwezig in de ArcheoHotspot om uw bodemvondsten te determineren. Gaat u regelmatig met de metaaldetector op pad of heeft u een scherf gevonden in de tuin, u kunt met alles langskomen.

PAN staat voor Portable Antiquities of the Netherlands, een online database voor archeologische vondsten uit Nederlandse bodem. Het doel van PAN is om oudheidkundige vondsten in privé-bezit, met name metaalvondsten gevonden met behulp van een metaaldetector, te documenteren en online te publiceren, en zo de informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar te maken voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en alle andere geïnteresseerden.