Tickets

UNESCO-Werelderfgoedstatus voor de Neder-Germaanse Limes!

Terug naar het overzicht · Nieuws ·

Fantastisch nieuws: Nederland heeft er een icoon van wereldformaat bij.

Gisteren heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO de Neder-Germaanse Limes de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van ons deel van de Limes, vertegenwoordigd door in totaal 19 archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

Een aantal van deze vindplaatsen bevinden zich in Nijmegen, op de terreinen die we nu kennen als het Valkhof, het Kops Plateau en de Hunerberg. Nijmegen was een belangrijke stad aan de Limes. Hoewel de stad niet direct aan de noordelijke limes van het Romeinse Rijk lag, vonden de Romeinen Nijmegen toch een geschikte strategische plek door de hoge ligging en de nabijheid van een rivier. Vanuit Nijmegen werd de noordelijke rijksgrens behouden en verdedigd. Opgravingen op en rond het Valkhof, de Hunerberg en het Kops Plateau onthulden steeds meer over het militaire karakter van Romeins Nijmegen. Op deze plaatsen bevonden zich in de eerste eeuw voor Chr. onder andere Romeinse forten en legerkampen. Er zijn tal van Romeinse vondsten aangetroffen in de bodem in en rondom Nijmegen. Een groot deel van de Romeinse vondsten uit de streek is te zien in Museum Het Valkhof.

UNESCO-Werelderfgoed
Samen met Duitsland heeft Nederland in 2020 een deel van de Limes voorgedragen voor de Werelderfgoedstatus: namelijk het deel dat de grens vormde van de Romeinse provincie Neder-Germanië. Sommige delen van de Limes zijn al ingeschreven, zoals de Muur van Hadrianus (Verenigd-Koninkrijk) en de Boven-Germaanse Limes. Andere delen zijn in een vergevorderd stadium van voorbereiding. Kenmerkend voor het deel dat nu is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, de Neder-Germaanse Limes, zijn onder meer de innovatieve manieren die de Romeinen bedachten om om te gaan met de grillige rivier, het netwerk van forten dat langs de rivier is gebouwd en de bijzonder goed bewaarde houtresten.  

Grootste archeologische monument
De Limes was 2000 jaar geleden de buitengrens van het Romeinse Rijk. In de tweede eeuw na Chr. was het Romeinse Rijk op zijn grootst en omvatte delen van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het werd omringd door een ingenieus grenssysteem van meer dan 7500 kilometer lang. In Nederland liep de Limes langs de rivier de Rijn. De Rijn vormde een natuurlijke grens en op de zuidoevers bouwden de Romeinen legerkampen, wachttorens, wegen en waterwerken. Lokale gemeenschappen vestigden zich in de nabijheid, dreven handel of gingen de strijd aan. Meer dan 400 jaar lang waren Romeinse soldaten aanwezig in Nederland. Deze periode kende tijden van vrede en van strijd. De grens vormde ook een uitwisselingsplaats van kennis en cultuur. De Limes heeft een archeologische schat nagelaten in onze bodem:  bijzondere gebruiksvoorwerpen zoals sieraden en glaswerk, schepen, resten van forten, maar ook wapens en gereedschap. De Limes is het grootste archeologische monument van Nederland.

Bekijk hier de Nijmeegse promotie video:

The Roman Limes, a UNESCO world heritage site

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.