Valkhof festival: geluidsinstallatie in het museum

Terug naar het overzicht · Nieuws ·

Morgen is het zo ver. Dan start het Valkhof festival! Op zaterdag 17 en zondag 18 juli laat geluidskunstenaar Oscar Peters van zich horen.

Oscar Peters is een geluidskunstenaar gevestigd in Den Haag, waar hij actief is in hedendaagse experimentele en elektronische muziekscenes. In 2015 begon Peters te experimenteren in de Willem Twee Analog studio's (Den Bosch) waar hij voor het eerst in aanraking kwam met genres variërend van noise tot musique concrète. Niet veel later raakte hij geobsedeerd door het geluid van de taperecorders, analoge filters en grote jaren '60-oscillatoren. Dit heeft zelfs geleid tot eigen research naar multichannel-composities aan Het Instituut voor Sonologie in Den Haag. De afgelopen twee jaar zijn zowel zijn onderzoek als zijn artistieke output gericht op het onconventionele gebruik van pijporgels en het sonische gedrag van dit instrument in de ruimte. Uit deze interesse zijn diverse composities en een geluidsinstallatie ontstaan.

Laat je op 17 en 18 juli meenemen door een sonoor landschap van complexe klanken ontworpen door deze geluidskunstenaar tussen het werk van naamgenoot Oscar Peters. Gratis en doorlopend in het Valkhofmuseum!

Over de installatie

Titel: Staande golf

Staande golf is een geluidsinstallatie waarin de bezoeker zich vrij beweegt door een sonoor landschap van complexe klanken ontworpen door geluidskunstenaar Oscar Peters. In Staande golf wordt Peters’ fascinatie voor het pijporgel omgezet in een vijftal zelf-ontworpen orgels die hem in staat stellen het sonische karakter van de orgelpijpen verder te onderzoeken dan het traditionele orgel hem dat toe laat. Deze zelf-gebouwde orgels vormen - samen met de akoestische kwaliteiten van het trappenhuis van Museum Het Valkhof - een compositie waarin klank en ruimte samen komen.