Tickets

Tentoonstellingen

  1. Tentoonstellingen

Bekijk het tentoonstellingsoverzicht of neem een kijkje bij de (vaste) collectiepresentatie archeologie, oude kunst en moderne kunst.

 

Reserveer je ticket

Binnenkort

Moving Stories

de rijkdom van de Limes | 10 februari t/m 29 mei

Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen en te bemensen, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met verhalen van nu. Archeologen en hedendaagse kunstenaars gingen op zoek naar de ‘moving stories’ van migratie.

Meer info

Kunstluis 2021/2022

Helaas niet te zien ivm lockdown | Interventie 4 | 28 dec t/m 2 januari 2022

De aan de Gerrit Rietveld Academie afgestudeerde illustrator en tekenaar, Elvira Duives, staat voornamelijk bekend van haar portretten op pasfotoformaat. Met een verzameldoos vol oude pasfoto’s naast zich portretteert Duives met kleurpotlood, markers en viltstift de meest uiteenlopende personen op een heel eigen, minutieuze manier. Karakteristieke gezichtsuitdrukkingen, sprekende ogen en kleurrijke haarstijlen worden fijntjes uitgewerkt op mini formaat. Achter Duives’ naam staan inmiddels meer dan duizend portretjes. Maar in haar kunst is ze veelzijdig; naast het tekenen van miniportretten, maakt ze collages en heeft ze een grote liefde voor tekst, al dan niet in combinatie met beeld.

Meer info

REVISITED Via Appia

Binnenkort | 29 januari t/m 3 april

Museum Het Valkhof nodigt je uit voor een interactieve tijdreis langs de Romeinse Via Appia, één van ‘s werelds oudste wegen. REVISITED Via Appia is het resultaat van jarenlang multidisciplinair onderzoek. De tentoonstelling verbindt de resultaten van jarenlang academisch en artistiek onderzoek en biedt een verfrissend perspectief op de ‘regina viarum’ (koningin der wegen). Volg de voetsporen van de miljoenen mensen die hier vanaf de Romeinse tijd overheen zijn gelopen en ervaar hoe de weg in de loop van de tijd is veranderd.

Meer info

Nu in het museum (tijdelijk gesloten door lockdown)

Reizen door de periferie van Europa | Bloed en Honing

Nu te zien t/m 3 april 2022

Al bijna twintig jaar trekken documentair fotograaf Nicole Segers en journalistiek schrijver Irene van der Linde door de periferie van Europa. Samen leggen ze de kersverse grensbewoners vast, ver van de beleidsmakers in Brussel. Langs de nieuwe oostgrens en in de Bosporus zien ze de rafelranden van de Europese eenwording. Hun derde reis trekt door de Balkan, de lappendeken van Europa, waar ze op zoek gaan naar de betekenis van de nieuwe grenzen. Segers’ foto’s vertellen een verhaal van eenheid en scheiding. Museum Het Valkhof liet de hele trilogie in beeld zien en nodigde bezoekers uit voor een reis door Europa, langs zichtbare en onzichtbare grenzen. Nu alleen nog het derde deel, Bloed en Honing, te zien is nodigt het museum je uit voor een reis door de Balkan.

Meer info

Cool Collection II_OMINA

Nu te zien t/m 27 maart 2022 | collectie

Beeldend kunstenaars Folkert de Jong maakt een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. De Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection II_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. 

Meer info

Lawine!!!

Nu te zien t/m 27 maart 2022

Waarom zou kunst niet grappig, spectaculair of zelfs een beetje gevaarlijk mogen zijn? In de installatie die Oscar Peters speciaal voor de trappen van Museum Het Valkhof ontwierp, zit het allemaal. Bij binnenkomst wordt de bezoeker geconfronteerd met een lawine van rollende manen die op hem af dendert. Zijn gevoel voor naderend onheil vlamt onmiddellijk op. Pas als hij er achter komt dat het de rondwentelende bollen niet lukt om van hun plek te komen, zakt zijn adrenalineniveau en moet hij constateren dat die draaiende manen iets komisch hebben. De combinatie van vrolijkheid en dreiging is kenmerkend voor het werk van Oscar Peters.

Let op: op dit moment staan de manen van Oscar Peters tijdelijk stil.

Meer info

Collectie Museum Het Valkhof

Collectie Museum Het Valkhof Nijmegen

Vaste opstelling | bovenverdieping

Museum Het Valkhof draagt met een indrukwekkende verzameling: archeologieoude en moderne kunst, het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. Bewonder de collectie, de verhalen  en verplaats je door de tijd.

Meer info

ARCHEOlab

Vaste opstelling | benedenverdieping

Wat gebeurt er ná een opgraving? Als de archeologen buiten niet meer aan het werk zijn, gaan de ontdekkingen binnen verder. Opgegraven glas, aardewerk, metaal en nog veel meer wordt gesorteerd, geplakt, er wordt precies bepaald wat het is, het wordt getekend en beschreven. In het ARCHEOlab kan iedereen meehelpen met puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig: schijf aan en doe mee! Ervaar zo letterlijk het verleden van de stad.

Meer info

Romeinenwerkplaats

Vaste opstelling | benedenverdieping

In de interactieve Romeinenwerkplaats van Museum Het Valkhof maak je kennis met het leven in de Romeinse stad en legerkamp. Waan je even als Romein: maak kleurrijke mozaïek, bouw een boog zonder cement, schiet met een stoere katapult of maak een dak zoals ze het vroeger deden! Probeer het zelf uit en ervaar dat het leven in een Romeinse stad en legerkamp eigenlijk niet zo veel verschilt met nu ...

Meer info

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.