Tickets

Tentoonstellingen

  1. Tentoonstellingen

Bekijk het tentoonstellingsoverzicht of neem een kijkje bij de (vaste) collectiepresentatie archeologie, oude kunst en moderne kunst.

 

Koop vast je ticket

Nu te zien

Orde & Chaos

Nu te zien t/m 10 juli 2022 | In samenwerking met Radboud Erfgoed

In het museum staat een ladekast waarin prenten, boeken en kleine objecten tentoongesteld kunnen worden. Het is de plek waar Radboud Erfgoed kleine presentaties verzorgt. Bezoek de mini-tentoonstelling Orde & Chaos. Zes studenten van de Radboud Universiteit hebben in de context van een denktank, gewijd aan het thema erfgoed en publiek, nagedacht over de verschillende vormen en de dynamiek van migratie.

Meer info

Space: Moonshot part two

Nu te zien t/m 10 juli 2022 | In samenwerking met Radboud Universiteit

Overal in en om ons heen is ruimte. Als we de kosmos bestuderen lijkt de ruimte grenzeloos. In onze wereld, die enkel bestaat uit die eerste drie dimensies, lijkt de kosmos in onze ogen dan ook onmetelijk en ongrijpbaar. Maar met verbeeldingskracht kunnen we het onzichtbare zichtbaar maken. Space brengt ons naar onpeilbare ruimten. Naar de oneindigheid; naar een intens zwart – of misschien wel stralend wit – alles of niets. In Space reist de bezoeker door verschillende ruimtelijke dimensies.

Meer info

Moving Stories

Nu te zien t/m 30 september 2022

Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen en te bemensen, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met verhalen van nu. Archeologen en hedendaagse kunstenaars gingen op zoek naar de ‘moving stories’ van migratie.

Meer info

Cool Collection II_OMINA

Nu te zien t/m 30 september 2022 | collectie

Beeldend kunstenaars Folkert de Jong maakt een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. De Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection II_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. 

Meer info

Lawine!!!

Nu te zien t/m 30 september 2022

Waarom zou kunst niet grappig, spectaculair of zelfs een beetje gevaarlijk mogen zijn? In de installatie die Oscar Peters speciaal voor de trappen van Museum Het Valkhof ontwierp, zit het allemaal. Bij binnenkomst wordt de bezoeker geconfronteerd met een lawine van rollende manen die op hem af dendert. Zijn gevoel voor naderend onheil vlamt onmiddellijk op. Pas als hij er achter komt dat het de rondwentelende bollen niet lukt om van hun plek te komen, zakt zijn adrenalineniveau en moet hij constateren dat die draaiende manen iets komisch hebben. De combinatie van vrolijkheid en dreiging is kenmerkend voor het werk van Oscar Peters.

Let op: op dit moment staan de manen van Oscar Peters tijdelijk stil.

Meer info

Collectie Museum Het Valkhof

Collectie Museum Het Valkhof Nijmegen

Vaste opstelling | bovenverdieping

Museum Het Valkhof draagt met een indrukwekkende verzameling: archeologieoude en moderne kunst, het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. Bewonder de collectie, de verhalen  en verplaats je door de tijd.

Meer info

ARCHEOlab

Vaste opstelling | benedenverdieping

Wat gebeurt er ná een opgraving? Als de archeologen buiten niet meer aan het werk zijn, gaan de ontdekkingen binnen verder. Opgegraven glas, aardewerk, metaal en nog veel meer wordt gesorteerd, geplakt, er wordt precies bepaald wat het is, het wordt getekend en beschreven. In het ARCHEOlab kan iedereen meehelpen met puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig: schijf aan en doe mee! Ervaar zo letterlijk het verleden van de stad.

Meer info

Romeinenwerkplaats

Vaste opstelling | benedenverdieping

In de interactieve Romeinenwerkplaats van Museum Het Valkhof maak je kennis met het leven in de Romeinse stad en legerkamp. Waan je even als Romein: maak kleurrijke mozaïek, bouw een boog zonder cement, schiet met een stoere katapult of maak een dak zoals ze het vroeger deden! Probeer het zelf uit en ervaar dat het leven in een Romeinse stad en legerkamp eigenlijk niet zo veel verschilt met nu ...

Meer info

Binnenkort te zien

Kunstluis 2021/2022

Interventie 6 | Vanaf 13 juni 2022

Vorig jaar stelde het museum een heuse Kunstluis aan – een kunstenaar die met zeven korte interventies het museum kritische vragen stelt. Allround kunstenaar Bart Drost trapte in het uitdagende coronajaar het spits af. Tekenaar Elvira Duives, bekend om haar speelse en veelkleurige miniportretten, neemt deze verantwoordelijke taak van hem over. Zij krijgt van het museum de vraag mee in haar interventies de mens in al zijn verschijningsvormen centraal te stellen: van de bezoeker en museummedewerker tot en met de geportretteerden in de schilderijen.

Meer info

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.