Tickets

Tentoonstellingen

  1. Tentoonstellingen

Nu te zien

Kunstluis 2021/2022

Interventie 7 | t/m 31 juli 2022 

La grande finale! Kunstenaar Elvira Duives neemt na zes speelse en ontwapende interventies waardig afscheid van haar rol als Kunstluis met de laatste interventie: bezoekers. Van 26 t/m 31 juli versiert ze de entree van Museum Het Valkhof met tientallen tekeningen. De kleurrijke tekeningen tonen de verscheidenheid van onze museumbezoekers. Bezoek de interventie van 26 juli t/m 31 juli en wie weet herken je jezelf in één van hen...

Meer info

De ontdekking van Herwen-Hemeling

Een Romeins heiligdom |  t/m 30 september 2022

In Gelderland is een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt. Archeologen van RAAP deden de opzienbarende vondst in Herwen-Hemeling (gemeente Zevenaar), vlakbij UNESCO Werelderfgoed Romeinse Limes. Dit is voor Nederland, maar ook internationaal, zeer uitzonderlijk. Museum Het Valkhof laat de topstukken van de vindplaats zien in De ontdekking van Herwen-Hemeling. Een Romeins heiligdom.

Meer info

Wave: Moonshot part three

23 juli t/m 30 september 2022 | binnenkort

Wave is de derde expositie in de serie Moonshot, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. De aanleiding voor de reeks is de eerste foto van een zwart gat uit 2019. Het vertrekpunt van de derde tentoonstelling zijn de radiogolven waarmee wetenschappers het zwarte gat waarnemen. Hedendaagse kunst, gedetailleerde illustraties en wetenschappelijke instrumenten verbeelden in Wave verschillende soorten golven, zoals  licht-, geluids-, radio- en zwaartekrachtgolven.

Meer info

Moving Stories

Nu te zien t/m 30 september 2022

Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen en te bemensen, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met verhalen van nu. Archeologen en hedendaagse kunstenaars gingen op zoek naar de ‘moving stories’ van migratie.

Meer info

Cool Collection II_OMINA

Nu te zien t/m 30 september 2022 | collectie

Beeldend kunstenaars Folkert de Jong maakt een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. De Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection II_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. 

Meer info

Lawine!!!

Nu te zien t/m 30 september 2022

Waarom zou kunst niet grappig, spectaculair of zelfs een beetje gevaarlijk mogen zijn? In de installatie die Oscar Peters speciaal voor de trappen van Museum Het Valkhof ontwierp, zit het allemaal. Bij binnenkomst wordt de bezoeker geconfronteerd met een lawine van rollende manen die op hem af dendert. Zijn gevoel voor naderend onheil vlamt onmiddellijk op. Pas als hij er achter komt dat het de rondwentelende bollen niet lukt om van hun plek te komen, zakt zijn adrenalineniveau en moet hij constateren dat die draaiende manen iets komisch hebben. De combinatie van vrolijkheid en dreiging is kenmerkend voor het werk van Oscar Peters.

Meer info

Collectie Museum Het Valkhof

Collectie Museum Het Valkhof Nijmegen

Vaste opstelling | bovenverdieping

Museum Het Valkhof draagt met een indrukwekkende verzameling: archeologieoude en moderne kunst, het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. Bewonder de collectie, de verhalen  en verplaats je door de tijd.

Meer info

ARCHEOlab

Vaste opstelling | benedenverdieping

Wat gebeurt er ná een opgraving? Als de archeologen buiten niet meer aan het werk zijn, gaan de ontdekkingen binnen verder. Opgegraven glas, aardewerk, metaal en nog veel meer wordt gesorteerd, geplakt, er wordt precies bepaald wat het is, het wordt getekend en beschreven. In het ARCHEOlab kan iedereen meehelpen met puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig: schijf aan en doe mee! Ervaar zo letterlijk het verleden van de stad.

Meer info

Romeinenwerkplaats

Vaste opstelling | benedenverdieping

In de interactieve Romeinenwerkplaats van Museum Het Valkhof maak je kennis met het leven in de Romeinse stad en legerkamp. Waan je even als Romein: maak kleurrijke mozaïek, bouw een boog zonder cement, schiet met een stoere katapult of maak een dak zoals ze het vroeger deden! Probeer het zelf uit en ervaar dat het leven in een Romeinse stad en legerkamp eigenlijk niet zo veel verschilt met nu ...

Meer info

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.