Tickets

Tentoonstellingen

  1. Tentoonstellingen

Bekijk het tentoonstellingsoverzicht of neem een kijkje bij de (vaste) collectiepresentatie archeologie, oude kunst en moderne kunst.

Reserveer hier je ticket

Binnenkort

Kunstluis 2021/2022

Binnenkort | Interventie 4 | dinsdag 28 dec t/m 2 januari 2022

De aan de Gerrit Rietveld Academie afgestudeerde illustrator en tekenaar, Elvira Duives, staat voornamelijk bekend van haar portretten op pasfotoformaat. Met een verzameldoos vol oude pasfoto’s naast zich portretteert Duives met kleurpotlood, markers en viltstift de meest uiteenlopende personen op een heel eigen, minutieuze manier. Karakteristieke gezichtsuitdrukkingen, sprekende ogen en kleurrijke haarstijlen worden fijntjes uitgewerkt op mini formaat. Achter Duives’ naam staan inmiddels meer dan duizend portretjes. Maar in haar kunst is ze veelzijdig; naast het tekenen van miniportretten, maakt ze collages en heeft ze een grote liefde voor tekst, al dan niet in combinatie met beeld.

Meer info

Nu te zien

Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos!

Nu te zien t/m 9 januari 2022 (verlengd)

“Rettet den Wald!” riep de Duitse kunstenaar en antroposoof Joseph Beuys in 1971 al. Met deze oproep trok hij met vijftig studenten ten strijde om een stokje te steken voor het kappen van een deel van het Düsseldorfse Grafenberger-bos. Met zijn boomridders veegde hij de paden schoon en markeerde hij de bedreigde bomen. Beuys was een van de eerste eco-kunstenaars. Tot op de dag van vandaag volgen velen in zijn voetspoor. Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos! laat zien hoe hedendaagse kunstenaars zich inzetten voor de bedreigde natuur.

Meer info

Horizon: Moonshot part one

Nu te zien t/m 2 januari 2022

Met de tentoonstelling Horizon gaat vanaf 15 oktober een vijfdelige reeks prikkelende tentoonstellingen onder de titel Moonshot van start. In samenwerking met hoogleraren, docenten en studenten aan de Radboud Universiteit brengen gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut in een groots beeldend onderzoek kunst en wetenschap bij elkaar. Aanleiding voor de reeks is de eerste ‘foto’ van een zwart gat, die in 2019 werd gemaakt. De thema’s van de tentoonstellingen – Horizon, Space, Wave, Time, Black Hole – bieden steeds een andere kijk op het onderzoek naar ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. De serie onderstreept de samenwerking tussen Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit en vormt de aanloop naar het 100-jarig jubileum van de universiteit in 2023.

Meer info

Reizen door de periferie van Europa | Bloed en Honing

Nu te zien t/m 16 januari 2022

Al bijna twintig jaar trekken documentair fotograaf Nicole Segers en journalistiek schrijver Irene van der Linde door de periferie van Europa. Samen leggen ze de kersverse grensbewoners vast, ver van de beleidsmakers in Brussel. Langs de nieuwe oostgrens en in de Bosporus zien ze de rafelranden van de Europese eenwording. Hun derde reis trekt door de Balkan, de lappendeken van Europa, waar ze op zoek gaan naar de betekenis van de nieuwe grenzen. Segers’ foto’s vertellen een verhaal van eenheid en scheiding. Museum Het Valkhof liet de hele trilogie in beeld zien en nodigde bezoekers uit voor een reis door Europa, langs zichtbare en onzichtbare grenzen. Nu alleen nog het derde deel, Bloed en Honing, te zien is nodigt het museum je uit voor een reis door de Balkan.

Meer info

Cool Collection II_OMINA

Nu te zien t/m 27 maart 2022 | collectie

Beeldend kunstenaars Folkert de Jong maakt een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. De Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection II_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. 

Meer info

Lawine!!!

Nu te zien t/m 27 maart 2022

Waarom zou kunst niet grappig, spectaculair of zelfs een beetje gevaarlijk mogen zijn? In de installatie die Oscar Peters speciaal voor de trappen van Museum Het Valkhof ontwierp, zit het allemaal. Bij binnenkomst wordt de bezoeker geconfronteerd met een lawine van rollende manen die op hem af dendert. Zijn gevoel voor naderend onheil vlamt onmiddellijk op. Pas als hij er achter komt dat het de rondwentelende bollen niet lukt om van hun plek te komen, zakt zijn adrenalineniveau en moet hij constateren dat die draaiende manen iets komisch hebben. De combinatie van vrolijkheid en dreiging is kenmerkend voor het werk van Oscar Peters.

Meer info

Collectie Museum Het Valkhof

Collectie Museum Het Valkhof Nijmegen

Vaste opstelling | bovenverdieping

Museum Het Valkhof draagt met een indrukwekkende verzameling: archeologieoude en moderne kunst, het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. Bewonder de collectie, de verhalen  en verplaats je door de tijd.

Meer info

ARCHEOlab

Vaste opstelling | benedenverdieping

Wat gebeurt er ná een opgraving? Als de archeologen buiten niet meer aan het werk zijn, gaan de ontdekkingen binnen verder. Opgegraven glas, aardewerk, metaal en nog veel meer wordt gesorteerd, geplakt, er wordt precies bepaald wat het is, het wordt getekend en beschreven. In het ARCHEOlab kan iedereen meehelpen met puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig: schijf aan en doe mee! Ervaar zo letterlijk het verleden van de stad.

Meer info

Romeinenwerkplaats

Vaste opstelling | benedenverdieping

In de interactieve Romeinenwerkplaats van Museum Het Valkhof maak je kennis met het leven in de Romeinse stad en legerkamp. Waan je even als Romein: maak kleurrijke mozaïek, bouw een boog zonder cement, schiet met een stoere katapult of maak een dak zoals ze het vroeger deden! Probeer het zelf uit en ervaar dat het leven in een Romeinse stad en legerkamp eigenlijk niet zo veel verschilt met nu ...

Meer info

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.