Tickets
Uitleg scherven in het ARCHEOlab

ARCHEOlab

  1. ARCHEOlab

Niet meer te zien | Valkhof Museum sluit tijdelijk de deuren. Vanaf maart 2023 zie je ons terug aan het Keizer Karelplein

Nieuwe technologie

In het ARCHEOlab wordt het hele verhaal van de archeologie verteld. Hoe gaat een opgraving in zijn werk, welke stappen worden er gezet om vondsten uit de bodem bloot te kunnen leggen en welke technische middelen worden daarvoor gebruikt? Nieuwe technologie, internet en digitale toepassingen maken steeds meer mogelijk. Het ARCHEOlab geeft een inkijkje in de wereld van de archeologie anno 2022. Help mee!

ArcheoHotspot

Puzzel samen met onze publieksbegeleiders en museumdocenten mee aan het verleden van Nijmegen. Bij de ArcheoHotspot ben je zelf de archeoloog. De schoongemaakte vondsten worden op materiaal- en kleursoort gesorteerd. Welke scherven horen bij elkaar? Herken je de verschillende materialen? Speur mee en help het archeologisch onderzoek van onze bodem.

ArcheoHotspot – De Bastei

Valkhof Museum vernieuwd en is tijdelijk gesloten voor publiek vanwege de verbouwing. In maart 2023 openen we de tijdelijke locatie aan het Keizer Karelplein. De ArcheoHotspot is tijdelijk gevestigd in De Bastei. Onze museumdocenten staan daar met hun expertise klaar om jou weg te wijzen in het archeologisch verleden van Nijmegen.

Puzzel mee aan het verleden van de Waalkade

Aan welk project kan jij nu meehelpen in de ArcheoHotspot? Op de grote tafel liggen op het moment fragmenten van het Thuiswerkproject Waalkade (AWN: Nederlandse Archeologievereniging).

Tijdens de opgravingen aan de Lage Markt/Waalkade in 1996 is er een beerkelder gevonden. Waarschijnlijk hebben meerdere huizen gebruikt gemaakt van deze kelder. De fragmenten uit de kelder zijn gewassen, gezeefd en opgeslagen in het depot. In 2020 is het materiaal weer tevoorschijn gekomen. Nadat de thuiswerkgroepen van ANW het materiaal eerst onder de loep hebben genomen ligt een deel van het materiaal nu voor jou klaar om door te spitten. Scherven moeten worden ingepast in al reeds in elkaar gezette borden, kruiken en potten. Vind jij het juiste puzzelstukje tussen al het losse materiaal? 

Lees hier meer over het Thuiswerkproject Waalkade van AWN.

Zelf een bijzonder voorwerp gevonden? Of vragen over archeologie? Ook daarmee kun je in de ArcheoHotspot terecht.

Let op! De ArcheoHotspot staat tijdelijk in De Bastei. Het streven is dat er dinsdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur een publieksbegeleider of museumdocent aanwezig is in de ArcheoHotspot in de Bastei.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.