Tickets

Cool Collection II_OMINA

  1. Cool Collection II_OMINA

Niet meer te zien | Valkhof Museum sluit tijdelijk de deuren. Vanaf maart 2023 zie je ons terug aan het Keizer Karelplein

Omina, voortekens. De Romeinen werkten en leefden er dagelijks mee. Zij geloofden dat de toekomst zich liet voorspellen in voortekens, en dat ze deze konden beïnvloeden met rituelen en objecten, zoals totems en amuletten. Vandaag de dag geloven de meesten van ons niet meer in voortekens. Toch kun je, zo stelt beeldend kunstenaar Folkert de Jong, oog in oog met de objecten van toen nog steeds ervaren dat er een magische aantrekkingskracht van uitgaat. Alsof deze voorwerpen dragers van universele boodschappen zijn, die je direct verbinden met de geschiedenis.

 

De Cool Collection

Met de serie Cool Collection nodigt Valkhof Museum kunstenaars, ontwerpers en curatoren uit om in de collectie te duiken en deze op een alternatieve manier te presenteren. Reflectie op onze gedeelde geschiedenis – en toekomst – is daarbij het uitgangspunt. Zo kunnen bezoekers met een andere blik kijken naar (de waarde van) historische objecten.

In 2019 gaven gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het startschot met Cool Collection_Ritme.Vorm.Blauw. Zij brachten objecten uit verschillende eeuwen op een speelse en associatieve wijze samen. De verbindende elementen hierbij waren vorm, lijn en kleur.

 

Totems

Voor Cool Collection II ging kunstenaar Folkert de Jong in nauwe samenwerking met curatoren Melchior Jaspers en Renee Schuiten-Kniepstra de uitdaging aan. Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde hij voorwerpen uit het depot die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil hij de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.

  • Kunstenaar Folkert de Jong, in zijn atelier in Amsterdam. Foto/copyright: Martijn van de Griendt
  • Kunstenaar Folkert de Jong, in zijn atelier in Amsterdam. Foto/copyright: Martijn van de Griendt
  • Kunstenaar Folkert de Jong, in zijn atelier in Amsterdam. Foto/copyright: Martijn van de Griendt

Folkert de Jong

Folkert de Jong (1972) is gefascineerd door de geschiedenis van de mensheid. In zijn werk houdt hij zich bezig met de manier waarop hedendaagse kunst een connectie kan leggen met ons verleden. Hij zoekt in historische objecten de cultuur, tradities en verhalen van onze voorouders. Door de inbedding van mensen of menselijke elementen in zijn werk is hij in staat een grote betrokkenheid bij de toeschouwer op te roepen.

De Jong maakte eerder tentoonstellingen waarin hij een kruisbestuiving tussen de museumcollecties en hedendaagse kunst realiseerde voor Musée d’Evreux (Frankrijk), het Hepworth Wakefield Museum (Verenigd Koninkrijk) en het Middelheim Museum (België).

 

Met de hulp van

Cool Collection II_OMINA wordt gemaakt met de hulp van curatoren Melchior Jaspers en Renee Schuiten.

Pers

Voor meer informatie e/o persbeelden van Cool Collection II_OMINA kun je contact opnemen met marketing@valkhofmuseum.nl

Persbeelden in highres beschikbaar. 

Kunstenaar Folkert de Jong, in zijn atelier in Amsterdam. Foto/copyright: Martijn van de Griendt. Gebruiksrecht bij Valkhof Museum in het kader van de tentoonstelling Cool Collection II_OMINA.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.