Tickets

Kunstluis 2021/2022

  1. Kunstluis 2021/2022

Vorig jaar stelde het museum een heuse Kunstluis aan – een kunstenaar die met zeven korte interventies het museum kritische vragen stelt. Allround kunstenaar Bart Drost trapte in het uitdagende coronajaar het spits af. Tekenaar Elvira Duives, bekend om haar speelse en veelkleurige miniportretten, neemt deze verantwoordelijke taak van hem over. Zij krijgt van het museum de vraag mee in haar interventies de mens in al zijn verschijningsvormen centraal te stellen: van de bezoeker en museummedewerker tot en met de geportretteerden in de schilderijen. 

De mens centraal
Een nieuw cultureel jaar, een nieuwe Kunstluis. Het is Elvira Duives die het luizenstokje overneemt van Bart Drost. De aan de Gerrit Rietveld Academie afgestudeerde illustrator en tekenaar staat voornamelijk bekend om haar portretten op pasfotoformaat (4 x 5,5 cm). Met een verzameldoos vol oude pasfoto’s naast zich portretteert Duives met kleurpotlood, markers en viltstift de meest uiteenlopende personen op een geheel eigen, minutieuze manier. Karakteristieke gezichtsuitdrukkingen, sprekende ogen en kleurrijke haarstijlen worden fijntjes uitgewerkt op mini formaat. De personen zijn verrassend herkenbaar, alsof je ze net gepasseerd bent op straat. Achter Duives’ naam staan inmiddels meer dan duizend portretjes. Maar in haar kunst is ze veelzijdig; naast het tekenen van miniportretten, maakt ze collages en heeft ze een grote liefde voor tekst, al dan niet in combinatie met beeld.

 

Benieuwd naar de interventies van de eerste Kunstluis, vrij kunstenaar Bart Drost? Lees hier meer.

 

Interventie 7 | bezoekers | afgelopen

Museumbezoeker centraal in laatste interventie

La grande finale! Kunstenaar Elvira Duives neemt na zes speelse en ontwapende interventies waardig afscheid van haar rol als Kunstluis met de laatste interventie: bezoekers. Van 26 t/m 31 juli versiert ze de entree van Valkhof Museum met tientallen tekeningen. De kleurrijke tekeningen tonen de verscheidenheid van onze museumbezoekers. Bezoek de interventie van 26 juli t/m 31 juli en wie weet herken je jezelf in één van hen... 

Lees nieuwsbericht

Elvira Duives, bezoekers (2022)
Elvira Duives, paradijs (2022)

Interventie 6 | paradijs | afgelopen 

Kom tot bezinning in het paradijs van de Kunstluis!
Kunstluis Elvira Duives keert terug met een zesde interventie paradijs. Tot nu toe is ze nooit komen luizen op de galerij van het museum. Tijd om daar verandering in te brengen! De galerij is dé uitgewezen plek waar men tot rust kan komen. Dit is niet onopgemerkt gebleven bij de Kunstluis en bracht haar op een idee. Tussen de lijnen tape die ten tijde van de pandemie zijn aangebracht op de vloeren van de galerij ontspruit straks een kleurrijk paradijs van ongeveer 2 bij 1,5 meter, met de Kunstluis als schepper. Omlijst door aquariumflora staan in dit fantasieoord miniaturen van stoelen en bedden. Een teken van troost en voor bezoekers een moment van beschouwing of juist voor ontmoeting. Oftewel: een plek voor bezinning. Bezoek de interventie 14 t/m 19 juni.

Interventie 5 | zie je mij? | afgelopen

Op ontdekkingstocht met de Kunstluis
Elvira Duives staat bekend om haar portretten op pasfotoformaat, waarin ze de veelzijdigheid van de mens op een minutieuze manier portretteert. Geïnspireerd op de pasfoto’s die gevonden zijn op het internet heeft de Kunstluis meer dan duizend unieke portretjes van 4 bij 5,5 cm op haar naam staan. Tijdens haar vijfde interventie ‘zie je mij?’ hangen de miniportretten verspreid over het hele museum - kriskras door de collectie heen. Ontmoet als bezoeker, jong of oud, de personen achter de portretjes. Wat vertellen ze je? Wat is hun verhaal? Met deze vijfde interventie maak je ook kans om het miniportretje rechts te winnen. Bezoek de interventie 26 t/m 8 mei.

Elvira Duives, zie je mij? (2022)
Elvira Duives, Zeep (2022)

Interventie 4 | Zeep | afgelopen

De schoonheid en intimiteit van zeep
Waar sommige mensen plakboeken vól postzegels hebben of kasten die uitpuilen van de stripboeken, verzamelt de Kunstluis al jaren achtergebleven zepen. De schoonheid, en tevens de kwetsbaarheid, van deze zepen is te vinden in de afgesleten hoeken, het breekbare, de zachte kleuren, de prachtige vorm en de vage geur. Dicht op de huid weet zeep het lichaam in het dagelijkse leven te troosten, te verzorgen en te verzachten. De verzorgende rol van zeep lijkt relevanter dan ooit. In de huidige pandemie wordt het gebruik van zeep flink aangemoedigd. Kortom: zeep verdient een eerbetoon. Net als de archeologische vondsten en de overgebleven resten daarvan, zoals te zien zal zijn in de nieuwe tentoonstelling Moving Stories, vertellen de achtergebleven zepen ook een eigen verhaal. Bezoek de interventie ‘Zeep’ van 8 t/m 13 februari in Valkhof Museum.

Interventie 3 | Museumclub | afgelopen

Het museum is voor iedereen
Met de slagzin “iedereen ontmoet en groet elkaar in de kleinste ruimte van het museum” nodigt de Kunstluis in deze interventie de bezoeker – in al zijn vormen en maten – uit om de weg te vinden naar een bijzondere ontmoetingsplek in het museum. Al hangen de mooiste kunstwerken in de tentoonstellingszalen, het zijn de bezoekers die het museum omtoveren tot een plek van ontmoeting waar kennis, emoties en inspiratie uitgewisseld worden. Om te vieren dat het museum van en voor iedereen is, heeft de Kunstluis de kleuren van de regenboog naar binnen gehaald. Het resultaat: de bezoeker gaat met een grote glimlach naar buiten. Benieuwd? Bezoek het museum dan van dinsdag 9 t/m zondag 14 november en ervaar ‘Museumclub’ van de Kunstluis. 

Elvira Duives, Museumclub (2021)
Elvira Duives, Voor Jou (2021)

Interventie 2 | Voor Jou | afgelopen

Waardig afscheid van de Loden Lady
Met haar tweede interventie ‘Voor jou’ herdenkt de Kunstluis de welbekende Loden Lady, ook wel genoemd  ‘de Prinses van Nijmegen’. Liggend in een sarcofaag van lood, en gezien als een archeologische topvondst, kan iedereen de resten van deze ooit rijke vrouw bekijken die in het verre verleden door de Romeinse straten van Nijmegen liep. Het onderworpen zijn aan de blik van de bezoeker schetst haar kwetsbaarheid. Om haar een hart onder de riem te steken, neemt de Kunstluis eeuwen later op haar eigen manier afscheid van de vrouw die al jarenlang in het museum ligt blootgesteld. Benieuwd hoe ze hier uiting aan geeft? Bezoek het museum dan van dinsdag 28 september t/m zondag 3 oktober en ontdek hoe de Kunstluis de Loden Lady eert!

Interventie 1 | Garderobe | afgelopen

Liefde voor de mens, de woorden en de dingen
Duives is een allrounder die zich in alles wat zij doet richt op de mens. Naast illustrator en portrettist werkt ze nu ook in de zorg. Uit al haar werk blijkt een grote liefde voor de mens, de situatie waarin hij verkeert, de voorwerpen waar hij zich mee omringt en ook de taal waar hij zich in uit. In haar allereerste interventie Garderobe neemt Duives de bezoeker mee in die liefde. (Lege) hangers, menselijke eigenschappen en gewoonten zullen een grote rol spelen. Bezoek het museum tussen dinsdag 17 en zondag 22 augustus en laat je meeslepen door de allernieuwste Kunstluis.

Elvira Duives, Collage Kleding (2020-2021)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.