Tickets

Kunstluis 2021/2022

  1. Kunstluis 2021/2022

Vorig jaar stelde het museum een heuse Kunstluis aan – een kunstenaar die met zeven korte interventies het museum kritische vragen stelt. Allround kunstenaar Bart Drost trapte in het uitdagende coronajaar het spits af. Tekenaar Elvira Duives, bekend om haar haar speelse en veelkleurige miniportretten, neemt deze verantwoordelijke taak van hem over. Zij krijgt van het museum de vraag mee in haar interventies de mens in al zijn verschijningsvormen centraal te stellen: van de bezoeker en museummedewerker tot en met de geportretteerden in de schilderijen. Vanaf 17 augustus verrast ze ons met haar eerste interventie, getiteld: Garderobe.

De mens centraal
Een nieuw cultureel jaar, een nieuwe Kunstluis. Het is Elvira Duives die t/m april 2022 het luizenstokje overneemt van Bart Drost. De aan de Gerrit Rietveld Academie afgestudeerde illustrator en tekenaar staat voornamelijk bekend om haar portretten op pasfotoformaat (4 x 5,5 cm). Met een verzameldoos vol oude pasfoto’s naast zich portretteert Duives met kleurpotlood, markers en viltstift de meest uiteenlopende personen op een geheel eigen, minutieuze manier. Karakteristieke gezichtsuitdrukkingen, sprekende ogen en kleurrijke haarstijlen worden fijntjes uitgewerkt op mini formaat. De personen zijn verrassend herkenbaar, alsof je ze net gepasseerd bent op straat. Achter Duives’ naam staan inmiddels meer dan duizend portretjes. Maar in haar kunst is ze veelzijdig; naast het tekenen van miniportretten, maakt ze collages en heeft ze een grote liefde voor tekst, al dan niet in combinatie met beeld.

 

De eerstvolgende interventie vindt plaats van dinsdag 28 december t/m 2 januari

Zet de volgende Kunstluis-momenten vast in je agenda en laat je verrassen:  8 – 14 februari, 15 – 20 maart, 19 – 24 april.

Benieuwd naar de interventies van de eerste Kunstluis, vrij kunstenaar Bart Drost? Lees hier meer.

 

Elvira Duives, Zie je mij? (2021)

Interventie 4 | Zie je Mij? | 26 december t/m 9 januari*: wordt uitgesteld naar later moment ivm de lockdown

Wegens de nieuwe lockdown in Nederland is het museum gesloten tot - in ieder geval - 14 januari

Ontmoet de persoon achter het portret!

Kunstluis Elvira Duives staat bekend om haar portretten op pasfotoformaat, waarin ze de veelzijdigheid van de mens op een minutieuze manier portretteert. Karakteristieke gezichtsuitdrukkingen, sprekende ogen en kleurrijke haarstijlen worden fijntjes uitgewerkt op miniformaat. Ieder heeft een eigen verhaal. De geportretteerde personen blijken verrassend herkenbaar, alsof je ze net gepasseerd bent op straat. Geïnspireerd op de pasfoto’s die gevonden zijn op het internet heeft de Kunstluis meer dan duizend unieke portretjes van 4 bij 5,5 cm op haar naam staan. De miniportretten hangen verspreid over het hele museum en de bezoeker, zowel jong als oud, kunnen tijdens het museumbezoek de personen achter de portretjes ontmoeten. Wat vertellen ze je? Wat is hun verhaal?  Voor de fanatieke kinderen is er bij de receptie een vel met zoekopdrachten te verkrijgen. Een aanrader voor het hele gezin!

Interventie 3 | Museumclub | afgelopen

Het museum is voor iedereen
Met de slagzin “iedereen ontmoet en groet elkaar in de kleinste ruimte van het museum” nodigt de Kunstluis in deze interventie de bezoeker – in al zijn vormen en maten – uit om de weg te vinden naar een bijzondere ontmoetingsplek in het museum. Al hangen de mooiste kunstwerken in de tentoonstellingszalen, het zijn de bezoekers die het museum omtoveren tot een plek van ontmoeting waar kennis, emoties en inspiratie uitgewisseld worden. Om te vieren dat het museum van en voor iedereen is, heeft de Kunstluis de kleuren van de regenboog naar binnen gehaald. Het resultaat: de bezoeker gaat met een grote glimlach naar buiten. Benieuwd? Bezoek het museum dan van dinsdag 9 t/m zondag 14 november en ervaar ‘Museumclub’ van de Kunstluis. 

Elvira Duives, Museumclub (2021)
Elvira Duives, Voor Jou (2021)

Interventie 2 | Voor Jou | afgelopen

Waardig afscheid van de Loden Lady
Met haar tweede interventie ‘Voor jou’ herdenkt de Kunstluis de welbekende Loden Lady, ook wel genoemd  ‘de Prinses van Nijmegen.’ Liggend in een sarcofaag van lood, en gezien als een archeologische topvondst, kan iedereen de resten van deze ooit rijke vrouw bekijken die in het verre verleden door de Romeinse straten van Nijmegen liep. Het onderworpen zijn aan de blik van de bezoeker schetst haar kwetsbaarheid. Om haar een hart onder de riem te steken neemt de Kunstluis eeuwen later op haar eigen manier afscheid van de vrouw die al jarenlang in het museum ligt blootgesteld. Benieuwd hoe ze hier uiting aan geeft? Bezoek het museum dan van dinsdag 28 september t/m zondag 3 oktober en ontdek hoe de Kunstluis de Loden Lady eert!

Interventie 1 | Garderobe | afgelopen

Liefde voor de mens, de woorden en de dingen
Duives is een allrounder die zich in alles wat zij doet richt op de mens. Naast illustrator en portrettist werkt ze nu ook in de zorg. Uit al haar werk blijkt een grote liefde voor de mens, de situatie waarin hij verkeert, de voorwerpen waar hij zich mee omringt en ook de taal waar hij zich in uit. In haar allereerste interventie Garderobe neemt Duives de bezoeker mee in die liefde. (Lege) hangers, menselijke eigenschappen en gewoonten zullen een grote rol spelen. Bezoek het museum tussen dinsdag 17 en zondag 22 augustus en laat je meeslepen door de allernieuwste Kunstluis.

Elvira Duives, Collage Kleding (2020-2021)

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.