Tickets

Lawine!!!

  1. Lawine!!!

Niet meer te zien | Valkhof Museum sluit tijdelijk de deuren. Vanaf maart 2023 zie je ons terug aan het Keizer Karelplein

Oscar Peters

Spektakel, beweging en wow-effect. Beeldend kunstenaar Oscar Peters tovert de trappen van Valkhof Museum om tot een illusionaire astroïdestorm vol op je af rollende kraterachtige manen. Met Peters’ prikkelende installatie Lawine!!! daagt hij de bezoekers uit zich te laten overweldigen door hun - zoals hij dat noemt-  ’buikgevoelens’. Ervaar je een fight or flight-reactie? Een ijzersterk overwinningsgevoel misschien? Hevig dwarrelende vlinders? Verplaats je in de levendige wereld van Peters, laat zijn lawine rakelings langs je heen razen en ontdek het.

 

Monsterachtige installaties met een komisch karakter
Beeldend kunstenaar Oscar Peters (1981) ontdekt tijdens zijn studie aan de Rietveld Academie in Amsterdam zijn liefde voor sculptuur, kinetiek en risico. De installaties die hij maakt vallen op. Ze trillen, zwieren, razen of wapperen. Het zijn ruimtelijke, monsterachtige aandachtstrekkers met een komisch karakter. Ze balanceren op het randje tussen kunst en spektakel. Zijn houten achtbaan met knarsende karretjes gevuld met kunst, waar je de kriebels van krijgt, doet je bijna vergeten dat je in een museum bent. Zijn werken roepen een overweldigend gevoel van angst en gevaar op, gevolgd door overwinning en vrolijkheid. Universele ‘buikgevoelens’.

Ver weg maar dichtbij
Voor zijn nieuwste installatie in Valkhof Museum reiken Peters’ ambities nóg hoger. Het heelal, de zon, de aarde maar vooral zijn prachtig glinsterende maan die ‘s nachts je kamer oplicht. Ogenschijnlijk dichtbij maar toch onbereikbaar, straalt ze voor de een vooral mysterie uit, anderen projecteren er romantische verlangens op of putten er troost uit. Maar de maan heeft ook iets dreigends: we voelen ons vaak ontzettend klein en nietig als we opkijken naar die stralende bol. Peters laat zijn gedachten de vrije loop en herkent in de maancyclus ook een soort achtbaan. Inspiratie put hij uit films als Indiana Jones and the Raiders Of The Lost Ark (1981) of Conan the Barbarian (1982). Maar het is de scene van Buster Keaton’s Seven Chances (1925) waarbij Keaton op een humoristische wijze ternauwernood ontsnapt aan een storm van ronde stenen die hem echt prikkelt.

Langs je heen rollende kunst
De beeldend kunstenaar speelt in Lawine!!! met het triggerende gevoel van het moeten zien te ontsnappen in combinatie met de ontzagwekkende kracht van onze kraterachtige maan. De trappen van Valkhof Museum tovert hij om tot het toneel van een rollend spektakel, een sensationele asteroïde storm. Dreigende zilvergrijze manen die als een lawine op je afkomen, geen ontsnappen meer aan. Peters daagt de bezoeker uit stil te staan en na te denken over: wat voel ik? Laat de kunst langs je heen razen en ervaar het.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.