Tickets

Moving Stories

  1. Moving Stories

Niet meer te zien | Valkhof Museum sluit tijdelijk de deuren. Vanaf maart 2023 zie je ons terug aan het Keizer Karelplein.

Moving Stories

De rijkdom van de Limes

 

Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen en te bemensen, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met het heden. Archeologen en hedendaagse kunstenaars gingen op zoek naar de ‘moving stories’ van migratie.

 

Nog meer te weten willen komen over Moving Stories? Sluit aan bij een activiteit rondom de tentoonstelling.

Luister Podcast via Spotify  Luister Podcast via Apple Podcasts

 GezinsrouteAudiotourVolledige activiteitenoverzicht

Verborgen verhalen

Wie liepen ooit in die schoenen, maakten hun kleding vast met versierde spelden, of droegen amuletten om het onheil af te weren? Waar kwamen ze vandaan, welke weg hebben ze afgelegd?

In de kleine alledaagse objecten die zijn gevonden in de aarde en de rivieren langs de Limes liggen talloze verhalen besloten die tot nu toe amper zijn belicht. De eigenaren ervan kwamen helemaal niet alleen uit Italië, maar ook uit het huidige Spanje, Oostenrijk, Macedonië, Engeland, en zelfs het Midden-Oosten. Zo ontstond in de Romeinse grensstad Nijmegen een multiculturele samenleving. Ondanks de periode van tweeduizend jaar die deze wereld van de onze scheidt, zijn er meer overeenkomsten dan verschillen in achterliggende redenen waarom mensen van woonplek veranderen. Oorlog, onderdrukking, honger of de diepe wens om een beter leven op te bouwen, zijn ook nu drijfveren om te migreren.

  • Otobong Nkanga, Revelations, 2020. Courtesy the artist and Lumen Travo gallery. Foto: Øystein Thorvaldsen.
  • Gezichtspot met fallusvoorstellingen, tweede helft 1ste eeuw na Chr. Collectie Museum Het Valkhof, Nijmegen. Foto: Clara Berger.
  • Grafsteen voor een legerofficier, vermoedelijk tweede helft 2de eeuw na Chr, kalksteen. Bruikleengever: collectie LVR-LandesMuseum Bonn, Bonn. Foto: Jürgen Vogel.
  • Loek van Vliet, Kops Plateau op de stuwwal, Nijmegen, 2021.

Public-in-residence

Valkhof Museum nodigde vijftien mensen met diverse culturele achtergronden uit, allen uit de regio Nijmegen. Samen vormden zij het public-in-residence dat als een soort gastcurator meedacht over de tentoonstelling en de activiteiten eromheen. De archeologische collectie van het museum was aanleiding tot gesprekken over: onthechting, onmacht, migratieroutes, in dialoog gaan met elkaar, identiteit, ‘de ander’ en thuis. De weerslag hiervan, de persoonlijke verhalen van de public-in-residence-leden die zij in een aantal bijeenkomsten met elkaar deelden, maakt onderdeel uit van de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie. Welke weg heb jij afgelegd? Waar ontmoeten onze geschiedenissen elkaar? Het zijn uiteenlopende en bewogen verhalen, die laten zien dat migratie nu niet veel anders is dan toen. Voor de hedendaagse kunstenaars die aan de tentoonstelling meedoen is migratie ook een belangrijk thema. Het spreekt voor zich dat zij het public-in-residence met graagte uitnodigden om ervaringen uit te wisselen. Een aantal van hen verwerkte de input in nieuw werk voor de tentoonstelling. Zo werd Moving Stories voor Valkhof Museum een omvangrijk samenwerkingsproject, een om trots op te zijn.

Moving Stories

De tentoonstelling Moving Stories, de rijkdom van de Limes is onderdeel van het project Ontgrenzen, een vierjarige samenwerking tussen Valkhof Museum en Museum Arnhem, mogelijk gemaakt door de Basisinfrastructuur voor regionale musea (de BIS). Met Ontgrenzen geven deze musea een aanzet tot een innovatieve publieksbenadering. Door wisselende publics-in-residence actief te betrekken bij alle aspecten van tentoonstellingen en bijbehorende events wordt belangrijke nieuwe kennis opgedaan en ervaring gedeeld met nieuwe bezoekers. Zo levert het project ook een bijdrage aan de verrijking van het museum als instituut.

Lees hier meer over Ontgrenzen.

  • Narges Mohammadi, Almost There, 2020 Leem. Courtesy kunstenaar. Foto: AG, Ruimte voor nieuwe kunst en media, Utrecht.
  • Kinderschoen, ca. 95-105 na Chr., leer. Bruikleengever: collectie The Vindolanda Trust, Hexham. (onderdeel van 6 stuks schoeisels).
  • Bouchra Khalili, The Constellations #6, 2011, zeefdruk. Frac, Provence-Alpes-Côte d’Azur
  • Amulet in Ghallische traditie, 100 voor Chr. – 100 na Chr., koperlegering, gevonden in de Loowaard. Particuliere collectie. Fotograaf: Wil Kuijpers.
  • Patricia Kaersenhout, Food for Thought, 2018. Bruikleengevers: Familie Servais, Brussel; European Investment Bank, Luxemburg. Foto: Aad Hoogendoorn.

De Limes

De Neder-Germaanse Limes is in juli 2021 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Dit deel van de grens van het Romeinse Rijk volgde de loop van de Rijn van de Noordzeekust tot aan het Eifelgebergte ten zuiden van Bonn. Vanwege de strategische ligging werden er meerdere forten gebouwd op het grondgebied van het huidige Nijmegen. Deze plek groeide uit tot een belangrijk militair en economisch centrum van Romeins Nederland. Tot het UNESCO Werelderfgoed in dit gebied behoren nu de Valkhofheuvel, het Kops Plateau, de Hunerberg en het tracé van het Romeinse aquaduct dat liep van Berg en Dal naar de Hunerberg in Nijmegen-Oost.

Kunstenaars: Tudor Bratu, Ni Haifeng, Nicoline van Harskamp, Patricia Kaersenhout, Kimsooja, Susanne Khalil Yusef, Bouchra Khalili, Narges Mohammadi, Otobong Nkanga, Antonis Pittas, Mayra Sérgio, Mounira Al Solh, Jennifer Tee.

Deelnemers public-in-residence: Sam Alqalqeely, Özden Cosgun, Dawit Tesfay Haile, Kenneth Macnack, Dana Al Mashhadani, Marlène Melfor, Moeïsha Molina, Farida Nabibaks, Celia Okoro, Martinus Papilaja, Peter van Riel, Linda Sloane, Eduard Stepanjan, Ceren Uzuner, Mustafa Yavuz

Curatoren: Marie Stel (conservator moderne en hedendaagse kunst Museum Het Valkhof) en Marenne Zandstra (conservator archeologie Museum Het Valkhof)

Procesmanager Ontgrenzen: Marisa Monsanto

Download information in English

Mede mogelijk gemaakt door

Pers

Voor meer informatie e/o beeldmateriaal, kun je contact opnemen met de afdeling marketing & communicatie via marketing@valkhofmuseum.nl

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Moving Stories? Houd onze Instagram, Facebook of nieuwsbrief in de gaten. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan onderaan de homepage.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.