Tickets

Ontgrenzen

 

Samen werken en leren

Museum Arnhem en Valkhof Museum werken samen. Vier jaar lang experimenteren wij met manieren om onze collecties te presenteren. Wij gaan intensieve verbindingen aan met gemeenschappen die met ons co-creëren in het maken van tentoonstellingen en activiteiten. Samen zijn wij een laboratorium voor innovatieve collectie-ontsluiting en publieksbereik. Om dit mogelijk te maken is ons ambitieuze plan, Ontgrenzen, door het ministerie van OCW gehonoreerd met een plaats in de Basis Infrastructuur.

 

Open en uitnodigend

Allebei zijn we in transitie. Museum Arnhem heropent in het voorjaar van 2022 het nieuwe museum met een open zicht op het uiterwaardenlandschap en de Rijn. Valkhof Museum sluit in september 2022 de deuren aan het Kelfkensbos voor een verbouwing die het gezicht naar de stad uitnodigend zal openbreken. Openheid is ook de kern van Ontgrenzen, van de transitie in onze manier van werken. Wij willen leren om onze collecties zó te presenteren dat zij voor nog meer Gelderlanders aansprekend zijn. Wij willen meer mensen in huis halen, vooral groepen die ons nu nog niet kennen. We willen iedereen laten beleven dat kunstwerken en archeologische werken ons ook vandaag kunnen leren wie wij zijn. Samen willen wij met onze nieuwe publieksbenadering een impuls geven aan het culturele leven in 025.

 

Public in Residence

Daarom werken wij in Ontgrenzen samen met een public-in-residence aan tentoonstellingen met thema’s die raken aan levens van mensen. Dit public-in-residence ontwikkelt samen met ons andere manieren van selecteren, programmeren en communiceren. Soms werken zij samen met kunstenaars, soms zijn zij onze adviseurs, vaak leiden zij ons in werelden die wij nog niet kennen. Bovendien leggen zij vanuit hun kennis en ervaring een laag aan in de tentoonstelling die de werken met het persoonlijke verbindt en optilt naar dat wat des mensen is. Zo vinden wij met elkaar een nieuwe basis om te communiceren met ons publiek.

 

Leren met en van elkaar

Onze organisaties leren ook met elkaar en van elkaar in onze processen met het public-in-residence. Zo verinnerlijken wij nieuwe processen in ontwikkeling en presentatie van tentoonstellingen, en in onze communicatie naar, en omgang met, ons publiek. Samen werken we aan onze transitie, in onze gebouwen en in ons werk als museum, als wezenlijke culturele instellingen met een betekenis voor alle inwoners van Gelderland en daarbuiten.

 

Tentoonstellingen

Elk jaar wordt op deze wijze door een van beide musea een tentoonstelling gerealiseerd.

 

 

 

Valkhof Museum

Moving Stories. De rijkdom van de Limes

10 februari 2022

Museum Arnhem

How Dare You Make Me Feel This Way. Een nieuw perspectief op gender en geaardheid

december 2022

Valkhof Museum

Kunst en wetenschap onderzoeken de toekomst

najaar 2023

Museum Arnhem

Urban culture: van soundtrack tot norm

najaar 2024

 

Moving Stories. De rijkdom van de Limes  

Valkhof Museum presenteert vanaf 10 februari 2022 deze tentoonstelling. Met een transhistorische benadering, en een public-in-residence van mensen met een migratie-achtergrond, onderzoeken we hoe de erfenis van de oudheid in onze tijd doorleeft. Grenzen waren 2000 jaar geleden ontmoetingsplaatsen van culturen en onderdeel van de weg die migranten aflegden. Net als nu. Onze Limes, nu UNESCO Werelderfgoed, is zo’n ontmoetingsplaats die toont wat ons als mensen verbindt, door eeuwen en over grenzen heen.

Bekijk de tentoonstelling

 

Een nieuw perspectief op gender en geaardheid

Museum Arnhem verzamelt al veertig jaar kunst van vrouwen vanuit een emancipatoir en feministisch perspectief. Deze voortrekkersrol willen wij nu opnieuw invulling geven vanuit de bredere manier waarop wij nu naar gender kijken. Met een public-in-residence uit de LGBTQIA+-community geven we een podium aan een nieuw perspectief op onze collectie, en werken we aan internalisering van een inclusieve manier van publieksbegeleiding. In januari 2022 wordt de samenstelling van het public-in-residence voor deze tentoonstelling vastgesteld. De tentoonstelling opent eind 2022.

 

Kunst en wetenschap onderzoeken de toekomst

In 2023 richt Valkhof Museum zich op het publiek van de toekomst: de vele studenten die deze stad rijk is. Met deze groep kosmopolitisch ingestelde millennials wordt de betekenis van kunst voor de wetenschap en vice versa onderzocht. De eerste ‘foto’ van een zwart gat in 2019, geïnitieerd door de Nijmeegse radioastronoom Heino Falcke, is de inspiratie voor een programma over de exploratie van het heelal en hoe kunst, vormgeving techniek en wetenschap elkaar daarbinnen kunnen ontmoeten.

 

Urban culture: van soundtrack tot norm

Ten slotte gaat Museum Arnhem in 2022 een verbinding aan met een van de subculturen in de stad. Subculturen hebben een eigen soundtrack, een afkeer van de mainstream. Toch worden zij uiteindelijk ook zélf de norm. Veel werken in de collectie van Museum Arnhem zijn gemaakt door voorlopers die zich afkeerden van hun mainstream. Met vertegenwoordigers van hip-hop, street art en urban art onderzoeken wij wat de voorlopers van toen verbindt met de voorlopers van nu.

 

Beeld door Loek van Vliet.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.