
Niet meer te zien
Niet meer te zien
Op deze pagina vind je onze tentoonstellingen die niet meer worden getoond in het museum.
REVISITED Via Appia
22 januari t/m 18 april 2022 | niet langer te zien
Museum Het Valkhof nodigt je uit voor een interactieve tijdreis langs de Romeinse Via Appia, één van ‘s werelds oudste wegen. REVISITED Via Appia is het resultaat van jarenlang multidisciplinair onderzoek. De tentoonstelling verbindt academisch en artistiek onderzoek en biedt een verfrissend perspectief op de ‘regina viarum’ (koningin der wegen). Volg de voetsporen van de miljoenen mensen die hier vanaf de Romeinse tijd overheen zijn gelopen en ervaar hoe de weg in de loop van de tijd is veranderd.
Bloed en Honing | Nicole Segers
t/m 18 april 2022 | niet langer te zien
Al bijna twintig jaar trekken documentair fotograaf Nicole Segers en journalistiek schrijver Irene van der Linde door de periferie van Europa. Samen leggen ze de kersverse grensbewoners vast, ver van de beleidsmakers in Brussel. Langs de nieuwe oostgrens en in de Bosporus zien ze de rafelranden van de Europese eenwording. Hun derde reis trekt door de Balkan, de lappendeken van Europa, waar ze op zoek gaan naar de betekenis van de nieuwe grenzen. Segers’ foto’s vertellen een verhaal van eenheid en scheiding. Museum Het Valkhof liet met Reizen door de periferie van Europa de hele trilogie in beeld zien en nodigde bezoekers uit voor een reis door Europa, langs zichtbare en onzichtbare grenzen. Nu alleen nog het derde deel, Bloed en Honing, te zien is, nodigt het museum je uit voor een reis door de Balkan.
Rettet den Wald!
18 september 2021 t/m 9 januari 2022 | niet langer te zien
“Rettet den Wald!” riep de Duitse kunstenaar en antroposoof Joseph Beuys in 1971 al. Met deze oproep trok hij met vijftig studenten ten strijde om een stokje te steken voor het kappen van een deel van het Düsseldorfse Grafenberger-bos. Met zijn boomridders veegde hij de paden schoon en markeerde hij de bedreigde bomen. Beuys was een van de eerste eco-kunstenaars. Tot op de dag van vandaag volgen velen in zijn voetspoor. Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest! laat zien hoe hedendaagse kunstenaars zich inzetten voor de bedreigde natuur.
Horizon: Moonshot part one
15 oktober 2021 t/m 2 januari 2022 | niet langer te zien
Het was een sensatie: de eerste foto van een zwart gat, in 2019 geconstrueerd door een internationaal team onder leiding van sterrenkundige Heino Falcke van de Radboud Universiteit. Op de inmiddels beroemde ‘foto’ is een diffuse rode donut-achtige vorm te zien. Deze zogenaamde event horizon oftewel waarnemingshorizon is de grens tussen het waarneembare en het niet meer waarneembare. Voorbij deze lijn verdwijnt alle informatie in het zwarte gat en kan niet meer terugkeren. Dit fascinerende en ook wel enigszins beangstigende fenomeen is het uitgangspunt voor de reeks Moonshot en de tentoonstelling Horizon.
De Pest
5 juni t/m 22 augustus 2021 | niet langer te zien
De Pest laat zien hoe de gelijknamige ziekte kunst en samenleving op zijn grondvesten heeft doen schudden. Waar grootse werken van oude meesters, imposante altaarstukken en aansprekende heiligenbeelden van Sint Sebastiaan en Rochus de geschiedenis van de pest invoelbaar maken, nodigen hedendaagse sculpturen, video-installaties en futuristische bio-kunst uit tot reflectie op de huidige coronapandemie en de gevolgen ervan in de toekomst. De Pest neemt je mee op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.
Im Frage
28 november 2020 t/m 21 maart 2021 | niet langer te zien
Veel mensen houden van kunst, een aantal daarvan verzamelt kunst, een klein deel verzamelt kunst van jonge kunstenaars, en slechts een enkeling kan daar gepassioneerd over vertellen. De Nijmeegse kunstverzamelaar Frank Delissen is zo iemand. Im Frage laat parels uit zijn collectie zien, een verzameling waar zin in avontuur uit spreekt, oog voor jong aanstormend talent en een voorliefde voor abstractie.
Call to commit
7 augustus 2020 t/m 21 maart 2021 | niet langer te zien
Een tentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf Susan Barnett van veelzeggende foto’s van opvallende en uitgesproken slogans op T-shirts als ‘It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back’ en ‘Im Muslim Don’t Panik’. Barnett ‘portretteert’ voornamelijk de ruggen van de jonge generatie die niet bang zijn om openlijk en fysiek te laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. De achterkant van hun T-shirt spreekt over religie, ongelijkheid, richt zich tegen het kapitalisme, of verheerlijkt het juist, is humoristisch of soms ronduit agressief. Call to commit geeft de bezoeker ongetwijfeld stof tot nadenken.
Geel als citroen, rood als tomaat
21 juni 2020 t/m 31 januari 2021 | niet langer te zien
Met Geel als citroen, rood als tomaat presenteert Museum Het Valkhof een tweede tentoonstelling in de serie Vliegende Hollanders, Gelderse toptalenten, waarin telkens twee balancing dualities voor het voetlicht worden gebracht. In deze kleurrijke tentoonstelling worden de Gelderse meubel- en productontwerper Ineke Hans (1966) en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen (1957) door het museum uitgedaagd om samen een bijzondere opdracht aan te gaan: stel een tentoonstelling samen waarin je duidelijk zichtbaar reageert op elkaars werk.
Kunstluis
Museum Het Valkhof kondigde in februari aan vanaf 2020 jaarlijks een kunstenaar carte blanche te geven. Deze zogenaamde ‘Kunstluis’ krijgt de vrijheid gedurende het jaar met korte interventies ‘als een luis in de pels’ te reageren op de collectie en/of de organisatie van het museum. Aan kunstenaar Bart Drost de eer om in 2020 op te treden als eerste Kunstluis. Binnenkort maken wij bekend wie in de voetsporen treedt van Bart Drost als Kunstluis 2021. Houd de website en sociale media goed in de gaten!