Tickets

Niet meer te zien

  1. Niet meer te zien

Niet meer te zien

Op deze pagina vind je onze tentoonstellingen die niet meer worden getoond in het museum.

Wave: Moonshot part three

23 juli t/m 30 september 2022 | niet langer te zien 

Wave is de derde expositie in de serie Moonshot, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. De aanleiding voor de reeks is de eerste foto van een zwart gat uit 2019. Het vertrekpunt van de derde tentoonstelling zijn de radiogolven waarmee wetenschappers het zwarte gat waarnemen. Hedendaagse kunst, gedetailleerde illustraties en wetenschappelijke instrumenten verbeelden in Wave verschillende soorten golven, zoals  licht-, geluids-, radio- en zwaartekrachtgolven.

Meer info

Moving Stories

10 februari t/m 30 september  | niet langer te zien 

Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen en te bemensen, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met verhalen van nu. Archeologen en hedendaagse kunstenaars gingen op zoek naar de ‘moving stories’ van migratie.

Meer info

Cool Collection II_OMINA

niet langer te zien 

Beeldend kunstenaars Folkert de Jong maakt een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. De Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection II_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. 

Meer info

Lawine!!!

niet langer te zien 

Waarom zou kunst niet grappig, spectaculair of zelfs een beetje gevaarlijk mogen zijn? In de installatie die Oscar Peters speciaal voor de trappen van Valkhof Museum ontwierp, zit het allemaal. Bij binnenkomst wordt de bezoeker geconfronteerd met een lawine van rollende manen die op hem af dendert. Zijn gevoel voor naderend onheil vlamt onmiddellijk op. Pas als hij er achter komt dat het de rondwentelende bollen niet lukt om van hun plek te komen, zakt zijn adrenalineniveau en moet hij constateren dat die draaiende manen iets komisch hebben. De combinatie van vrolijkheid en dreiging is kenmerkend voor het werk van Oscar Peters.

Meer info

SPACE: Moonshot part two 

29 april t/m 10 juli 2022 | niet langer te zien 

Overal in en om ons heen is ruimte. Als we de kosmos bestuderen lijkt de ruimte grenzeloos. In onze wereld, die enkel bestaat uit die eerste drie dimensies, lijkt de kosmos in onze ogen dan ook onmetelijk en ongrijpbaar. Maar met verbeeldingskracht kunnen we het onzichtbare zichtbaar maken. Space brengt ons naar onpeilbare ruimten. Naar de oneindigheid; naar een intens zwart – of misschien wel stralend wit – alles of niets. In Space reist de bezoeker door verschillende ruimtelijke dimensies.

Meer info

REVISITED Via Appia

22 januari t/m 18 april 2022 | niet langer te zien

Valkhof Museum nodigt je uit voor een interactieve tijdreis langs de Romeinse Via Appia, één van ‘s werelds oudste wegen. REVISITED Via Appia is het resultaat van jarenlang multidisciplinair onderzoek. De tentoonstelling verbindt academisch en artistiek onderzoek en biedt een verfrissend perspectief op de ‘regina viarum’ (koningin der wegen). Volg de voetsporen van de miljoenen mensen die hier vanaf de Romeinse tijd overheen zijn gelopen en ervaar hoe de weg in de loop van de tijd is veranderd. 

Meer info

Bloed en Honing | Nicole Segers

t/m 18 april 2022 | niet langer te zien

Al bijna twintig jaar trekken documentair fotograaf Nicole Segers en journalistiek schrijver Irene van der Linde door de periferie van Europa. Samen leggen ze de kersverse grensbewoners vast, ver van de beleidsmakers in Brussel. Langs de nieuwe oostgrens en in de Bosporus zien ze de rafelranden van de Europese eenwording. Hun derde reis trekt door de Balkan, de lappendeken van Europa, waar ze op zoek gaan naar de betekenis van de nieuwe grenzen. Segers’ foto’s vertellen een verhaal van eenheid en scheiding. Valkhof Museum liet met Reizen door de periferie van Europa de hele trilogie in beeld zien en nodigde bezoekers uit voor een reis door Europa, langs zichtbare en onzichtbare grenzen. Nu alleen nog het derde deel, Bloed en Honing, te zien is, nodigt het museum je uit voor een reis door de Balkan.

Meer info

Rettet den Wald!

18 september 2021 t/m 9 januari 2022 | niet langer te zien

“Rettet den Wald!” riep de Duitse kunstenaar en antroposoof Joseph Beuys in 1971 al. Met deze oproep trok hij met vijftig studenten ten strijde om een stokje te steken voor het kappen van een deel van het Düsseldorfse Grafenberger-bos. Met zijn boomridders veegde hij de paden schoon en markeerde hij de bedreigde bomen. Beuys was een van de eerste eco-kunstenaars. Tot op de dag van vandaag volgen velen in zijn voetspoor. Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest! laat zien hoe hedendaagse kunstenaars zich inzetten voor de bedreigde natuur.

Meer info

Horizon: Moonshot part one

15 oktober 2021 t/m 2 januari 2022 | niet langer te zien

Het was een sensatie: de eerste foto van een zwart gat, in 2019 geconstrueerd door een internationaal team onder leiding van sterrenkundige Heino Falcke van de Radboud Universiteit. Op de inmiddels beroemde ‘foto’ is een diffuse rode donut-achtige vorm te zien. Deze zogenaamde event horizon oftewel waarnemingshorizon is de grens tussen het waarneembare en het niet meer waarneembare. Voorbij deze lijn verdwijnt alle informatie in het zwarte gat en kan niet meer terugkeren. Dit fascinerende en ook wel enigszins beangstigende fenomeen is het uitgangspunt voor de reeks Moonshot en de tentoonstelling Horizon.

Meer info

De Pest

5 juni t/m 22 augustus 2021 | niet langer te zien

De Pest laat zien hoe de gelijknamige ziekte kunst en samenleving op zijn grondvesten heeft doen schudden. Waar grootse werken van oude meesters, imposante altaarstukken en aansprekende heiligenbeelden van Sint Sebastiaan en Rochus de geschiedenis van de pest invoelbaar maken, nodigen hedendaagse sculpturen, video-installaties en futuristische bio-kunst uit tot reflectie op de huidige coronapandemie en de gevolgen ervan in de toekomst. De Pest neemt je mee op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.

Meer info

Im Frage

28 november 2020 t/m 21 maart 2021 | niet langer te zien

Veel mensen houden van kunst, een aantal daarvan verzamelt kunst, een klein deel verzamelt kunst van jonge kunstenaars, en slechts een enkeling kan daar gepassioneerd over vertellen. De Nijmeegse kunstverzamelaar Frank Delissen is zo iemand. Im Frage laat parels uit zijn collectie zien, een verzameling waar zin in avontuur uit spreekt, oog voor jong aanstormend talent en een voorliefde voor abstractie.

Meer info

Call to commit

7 augustus 2020 t/m 21 maart 2021 | niet langer te zien

Een tentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf Susan Barnett van veelzeggende foto’s van opvallende en uitgesproken slogans op T-shirts als ‘It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back’ en ‘Im Muslim Don’t Panik’. Barnett ‘portretteert’ voornamelijk de ruggen van de jonge generatie die niet bang zijn om openlijk en fysiek te laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. De achterkant van hun T-shirt spreekt over religie, ongelijkheid, richt zich tegen het kapitalisme, of verheerlijkt het juist, is humoristisch of soms ronduit agressief. Call to commit geeft de bezoeker ongetwijfeld stof tot nadenken.

Meer info

Geel als citroen, rood als tomaat

21 juni 2020 t/m 31 januari 2021 | niet langer te zien

Met Geel als citroen, rood als tomaat presenteert Valkhof Museum een tweede tentoonstelling in de serie Vliegende Hollanders, Gelderse toptalenten, waarin telkens twee balancing dualities voor het voetlicht worden gebracht. In deze kleurrijke tentoonstelling worden de Gelderse meubel- en productontwerper Ineke Hans (1966) en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen (1957) door het museum uitgedaagd om samen een bijzondere opdracht aan te gaan: stel een tentoonstelling samen waarin je duidelijk zichtbaar reageert op elkaars werk.

Meer info

Kunstluis 

Valkhof Museum kondigde in februari aan vanaf 2020 jaarlijks een kunstenaar carte blanche te geven. Deze zogenaamde ‘Kunstluis’ krijgt de vrijheid gedurende het jaar met korte interventies ‘als een luis in de pels’ te reageren op de collectie en/of de organisatie van het museum. Aan kunstenaar Bart Drost de eer om in 2020 op te treden als eerste Kunstluis. Binnenkort maken wij bekend wie in de voetsporen treedt van Bart Drost als Kunstluis 2021. Houd de website en sociale media goed in de gaten!

Meer info over de Kunstluis van 2020

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.