Tickets

In de tentoonstelling De Pest, helaas niet meer te zien, werd je meegenomen op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.

Als voorbereiding op je bezoek nemen we je in De Pest - De Podcast vast mee in de geschiedenis en opmerkelijke feiten van deze bijzondere infectieziekte. Wat weten we? Hoe verspreidde de ziekte zich? Hoe heeft de pest zijn sporen nagelaten in kunst en cultuur? En wat zijn de paralellen met de huidige coronacrisis?

Luister mee naar De Pest - De Podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vanuit je luie stoel, onderweg of tijdens je dagelijkse ommetje. 

#2 De zwarte dood, pestdokters en snavelmaskers

Het is midden veertiende eeuw, in Azië sluipt al een paar jaar een slopende ziekte rond. Het is de pest. En 1347 bereikt deze mysterieuze ziekte ook Europa. Hoe ontwikkelde de ‘De zwarte dood’ zich, en waarom kreeg de ziekte überhaupt deze gruwelijke bijnaam? Jenna The (onderzoeker voor de expositie De Pest) en Jos van der Meer (Emeritus hoogleraar Interne Geneeskunde met specialisatie Infectieziekte) vertellen hoe dit overdrachtsproces verloopt. En wat voor verhalen gingen én gaan er rond over de pest? Zo kennen we allemaal het iconische snavelmasker die dokters destijds zouden beschermen. Maar is daar bewijs voor? The en van der Meer spreken ook over de Nijmeegse dokter Van Diemerbroeck, de uitdoving van de ziekte en de verschillen met het coronavirus.  

Luister en huiver (en leer)!

Interviewer – René Arendsen

Luister via Spotify Luister via Apple Podcasts

#1 Pest en corona

We leven in tijden van corona, een wereldwijde pandemie. Dat is niet nieuw. De pest, ook wel de zwarte dood genoemd, sloeg drie keer toe als pandemie. In deze eerste aflevering van De Pest - De Podcast volg je het gesprek van Omroep Gelderland met Yvette Driever (conservator Oude Kunst van Museum Het Valkhof) en Johan Oosterman (hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit). Zij vertellen meer over deze verschrikkelijke infectieziekte, de verspreiding ervan, de verbeelding in kunst en cultuur maar ook de onmisbare parallellen met de huidige corona pandemie.

Luister via Spotify Luister via Apple Podcasts 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.