Tickets

Horizon: Moonshot part one

Niet meer te zien | 15 oktober 2021 t/m 2 januari 2022

Museum Het Valkhof i.s.m. Radboud Universiteit
Gastcuratoren: Jessica Helbach en Flos Wildschut

De ontdekking

Het was een sensatie: de eerste foto van een zwart gat, in 2019 geconstrueerd door een internationaal team onder leiding van sterrenkundige Heino Falcke van de Radboud Universiteit. Op de inmiddels beroemde ‘foto’ is een diffuse rode donut-achtige vorm te zien. Deze zogenaamde event horizon oftewel waarnemingshorizon is de grens tussen het waarneembare en het niet meer waarneembare. Voorbij deze lijn verdwijnt alle informatie in het zwarte gat en kan niet meer terugkeren. Dit fascinerende en ook wel enigszins beangstigende fenomeen is het uitgangspunt voor de reeks Moonshot en de tentoonstelling Horizon.

Horizon - een onbereikbare maar zichtbare lijn

Het is bijzonder te beseffen dat de horizon, een zichtbare lijn die in feite niet bestaat en verschuift als je ernaartoe reist, als uitgangspunt kan dienen om de eigen positie op aarde te bepalen. Er kleven meer dubbelzinnigheden aan deze hulplijn. De horizon is niet alleen de grens van ons blikveld op aarde, het is ook de lijn die de aarde van de hemel lijkt te scheiden en daarmee onze blik naar de ruimte leidt. Naar een groots universum, waarin de mens zich slechts een minuscuul onderdeel waant. Naar een universum waarin andere horizonnen blijken te bestaan; van andere planeten, van zwarte gaten. Dat maakt de horizon zo inspirerend.

 

  • Foto: Flip Franssen
  • Foto: Flip Franssen

Illustraties in bijzondere boeken en oude instrumenten laten ons zien hoe essentieel de aardse horizon voor onze ruimtelijke oriëntatie is geweest. In het verleden fungeerde deze als een belangrijk baken voor navigatie en metingen. Werken van hedendaagse beeldend kunstenaars laten de horizon zien als bron van inspiratie en onderzoek. Met de aardse horizon als vertrekpunt neemt Horizon je mee op een reis met zeevaarders en ruimtevaarders; op zoek naar een ongrijpbare lijn, die we - hoe lang we ook reizen - nooit zullen bereiken. 

Horizon is de eerste tentoonstelling in de serie Moonshot, een vijfdelige reeks prikkelende tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. De serie onderstreept de samenwerking tussen Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit en vormt de aanloop naar het 100-jarig jubileum van de universiteit in 2023.

Pers

Voor meer informatie e/o beeldmateriaal kun je contact opnemen met de afdeling marketing & communicatie via marketing@museumhetvalkhof.nl.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Horizon? Houd onze Instagram, Facebook of nieuwsbrief in de gaten. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan onderaan de homepage.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.