Tickets

Im Frage | collectie Delissen

  1. Im Frage

Im Frage

Veel mensen houden van kunst, een aantal daarvan verzamelt kunst, een klein deel verzamelt kunst van jonge kunstenaars, en slechts een enkeling kan daar gepassioneerd over vertellen. De Nijmeegse kunstverzamelaar Frank Delissen is zo iemand. Museum Het Valkhof liet vanaf 28 november 2021 de parels uit zijn collectie zien. Bijeen gebracht in het museum spreekt daar zin in avontuur uit, oog voor jong aanstormend talent en een voorliefde voor abstractie. De verzamelaar heeft het museum met enthousiasme beloofd zijn passie nu en dan live met het publiek te zullen delen.

Een passie voor ontdekken en verzamelen

De expositie Im Frage is een ode aan het verzamelen van kunst; aan het nemen van tijd en rust om over de essentie van kunst en de ambities van de kunstenaar na te denken; aan het verliefd worden op een kunstwerk, het in gesprek raken met de kunstenaar en het uiteindelijk opnemen van zijn werk in de eigen, huiselijke en zakelijke omgeving, waar het dag in dag uit onderdeel van uit gaat maken. “Blijft het boeien, dan is het goed. Een kunstwerk moet je niet direct kunnen doorgronden” aldus Delissen. Zijn verzameling laat een oog voor detail zien en voor een abstractie die vaak gevoed wordt door een verhaal. Een cirkel op een bedauwd raam blijkt een nauwlettend geschilderd doek te zijn, een ogenschijnlijk verfrommeld portret is een intrigerend sculptuur. Zo wordt de kijker steeds opnieuw op een ander been gezet. Een ander iets dat opvalt is de trouw van de verzamelaar. Sommige kunstenaars die hij ontdekt, zoals Jochen Mühlenbrink, Koen Delaere en Wouter Paijmans, blijft hij in hun ontwikkeling volgen. Meer dan eens heeft hij meerdere werken van eenzelfde kunstenaar in zijn collectie.

  • Matthew Monahan, Midlife of the Crow (2019). Courtesy of the artist and Galerie Fons Welters, Amsterdam.
  • Jochen Mühlenbrink, Kreis Oldenburger Land (2018). Courtesy of the artist and Frank Delissen.
  • Matthew Monahan, Midlife of the Crow (2019). Courtesy of the artist and Galerie Fons Welters, Amsterdam.

Exploreren en prikkelen

Im Frage laat kunstwerken zien die zich op de grens van abstractie bevinden. Ze dagen uit en sporen de toeschouwer aan om te blijven kijken. Telkens openbaart zich dan een nieuwe laag. Kunst is immers niet alleen universeel, maar vaak ook heel persoonlijk. Ieder ziet, herkent of voelt wat anders. “Door met kunst bezig te zijn, leer je jezelf beter kennen. Kunst nodigt je uit om over de essentie van het leven na te denken.” Op de vraag: Wat is goede kunst, antwoordt de verzamelaar: “Goede kunst nestelt zich in je hoofd.” Museum Het Valkhof nodigt bezoekers met Im Frage uit dat te komen ervaren.

De uniekheid van jonge kunstenaars

Naast de abstractie hebben veel werken uit de collectie van Delissen nog wat gemeen: ze tonen de talentvolle kwaliteiten van jonge kunstenaars. De verzamelaar is geïntrigeerd door hun onbegrensde manier van creëren en hun voorliefde voor immateriële waarden. Met veel plezier hevelt hij zijn verzameling tijdelijk over naar het museum en hoopt de bezoekers niet alleen te enthousiasmeren voor deze frisse hedendaagse kunst, ook voor het verzamelen an sich. Het omringd zijn door kunst maakt je iedere dag weer blij.

 

Noot voor de oplettende lezer: Im Frage is een Nederlandse verbastering van het Duitse In Frage, en hoewel geen Duits, correct Nederlands.

 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.