Tickets

Elk jaar verdwijnt er een bosgebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk. Regenwouden maken plaats voor plantages en bossen zijn de dupe van de zoektocht naar waardevolle grondstoffen. Ook in Nederland worden flink wat bomen gekapt. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, om heide te creëren of om plaats te maken voor nieuwe wijken. 

Ontbossing is één van de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit, voor het klimaat en voor de levenswijze van de bevolking. Bomen geven schaduw en verkoeling. Ze houden water vast. Bieden onderdak aan vogels en insecten. Vormen een levend ecosysteem. En zetten CO2 om in zuurstof. We kunnen onze ogen niet sluiten. Actie is hard nodig.

We kunnen ons voorstellen dat wanneer je Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest! uitloopt je staat te springen om je handen uit de mouwen steken. Wat kun jij doen? Wat is er nodig? We zetten een aantal initiatieven voor je op een rij. Laat je informeren, zet je in tegen kap of plant een zaadje. Elke boom telt!

©The Pollinators

The Pollinators 

The Pollinators bestaan sinds 2016 en zet zich in voor het welzijn van bestuivende soorten en het vergoten van biodiversiteit. Ze mobiliseren, activeren en organiseren. Alles met het doel om te zorgen voor een gezonde leefomgeving voor belangrijke bestuivers. Samen met een community van burgers, bedrijven en lokale initiatieven organiseren The Pollinators uiteenlopende activiteiten en campagnes zoals ‘Voer de bij bij’ en ‘Treevember’.

Treevember 

De hele maand november staat in het teken van bomen en specifiek van voedselbossen. Elk weekend wordt een Tree Fest festival georganiseerd (in Amsterdan, Den Haag, Wageningen en Leudal). Bezoekers planten samen voedselbossen aan en genieten van natuur, alles onder het genot van muziek en kunst. Een festival waar je niet vandaan komt zonder vieze handen.

Meer info over The Pollinators Programma Treevember

Bomenstichting

De Bomenstichting zet zich breed in voor de Nederlandse bomen en informeert mensen over het belang ervan. Zo staan ze mensen bij als er bomen worden gekapt in hun omgeving of ze steun nodig hebben bij een geschil over bomen. De stichting maakt ze zich momenteel o.a. hard voor lijdende bomen aan de Schoonhetenseweg te Raalte en het behoud van de Troeteleik, de eik van Anneville. 

Binnen de Bomenstichting is er veel aandacht voor monumentale bomen: samen met enthousiaste boominspecteurs brengen ze gegevens over bomen in kaart die inzichtelijk zijn via het Landelijk Register Monumentale Bomen. 

Op zoek naar informatie over (bestaande) bomen of zorgen over de effecten van bouw op een bepaalde boom? Dan ben je aan het juiste adres bij de vrijwilligers van de Bomenstichting. 

Meer info over de Bomenstichting

Foto: Hanna Hirsch voor de film 'De stad als bos'.
Foto: Jack Tillmanns

Plan Boom

Plan Boom heeft een doel: in vier jaar tijd 10 miljoen extra bomen planten in Nederland om daarmee onze CO2-uitstoot te verlagen en onze leefomgeving groener, frisser en gezonder te maken. Ze sporen actief geschikte locaties op, binnen- of buiten de bebouwde kom.

De organisatie organiseert regelmatig plantevenementen om samen met vrijwilligers dichter bij de target te komen. Geef je als vrijwilliger, bedrijf of gemeente op. Alle hulp is welkom. 

De eerste stap in het creëren van een groenere omgeving maak je overigens al in je eigen tuin. Plan Boom biedt pakketten aan met jonge boompjes zodat je zelf aan de slag kunt. Voor €25,- kan je een pakket met drie boompjes bestellen, wat vervolgens in het najaar gratis thuis bezorgd wordt. Deze boompjes zijn inheems en duurzaam gekweekt. 

Houd hun website in de gaten zodat je op de hoogte bent van al hun activiteiten. Ook eigen plantevenementen kun je hier aanmelden. 

Meer info over Plan Boom

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.