Tickets

Space: Moonshot part two

29 april t/m 10 juli 2022

Museum Het Valkhof i.s.m. Radboud Universiteit
Gastcuratoren: Jessica Helbach en Flos Wildschut

 

Space is de tweede expositie in de serie Moonshot, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. De aanleiding voor de reeks is de eerste foto van een zwart gat uit 2019. De ruimte in en om het zwarte gat is in de tentoonstelling Space het uitgangspunt voor een beeldend onderzoek. Het is een ontdekkingstocht naar het meerdimensionale concept van ruimte.

Ruimte in verschillende dimensies

Samen met studenten en docenten onderzoeken gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut met hedendaagse beeldende kunst, illustraties in bijzondere boeken uit de bibliotheek van de Radboud Universiteit en met oude instrumenten uit de collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht het meerdimensionale concept van ruimte.

Wat is ‘ruimte’? We staan er eigenlijk niet zo vaak bij stil. Ruimte is zowel vanzelfsprekend als ongrijpbaar. Overal in en om ons heen is ruimte. Soms, bijvoorbeeld als we een ruimte moeten opmeten, ervaren we de begrenzing. Als we de kosmos bestuderen lijkt de ruimte grenzeloos. In Space reist de bezoeker door verschillende ruimtelijke dimensies.

Om de ruimte tussen sterren, sterrenstelsels en zelfs universums te willen doorgronden, moeten we naast meetkundige begrippen als lengte, breedte en hoogte ook een vierde dimensie - tijd - betrekken. En wat gebeurt er als er nog andere dimensies blijken te bestaan. Het menselijk voorstellingsvermogen reikt slechts tot drie dimensies. Met verbeeldingskracht kunnen we het onzichtbare zichtbaar maken. Space brengt ons naar onpeilbare ruimten. Naar de oneindigheid; naar een intens zwart – of misschien wel stralend wit – alles of niets.

  • Mirjam Kuitenbrouwer, Verenigde Uitzichten II, 2004. Collectie Museum Het Valkhof
  • Marleen Sleeuwits, Interior no. 47, 2015. Collectie DE.GROEN.
  • Marten Hendriks, Firmament, 2010. Collectie DE.GROEN

Moonshot reeks

In de reeks Moonshot staat de eerste foto die in 2019 van een zwart gat werd gemaakt centraal. De eerste tentoonstelling Horizon opende in 2021. Net als Horizon en Space bieden ook de toekomstige tentoonstellingen binnen de serie MoonshotWave, Time en Black Hole – steeds een andere kijk op ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. De serie onderstreept de samenwerking tussen Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit en vormt de aanloop naar het 100-jarig jubileum van de universiteit in 2023.

Deelnemende kunstenaars aan Space:

Eugène Brands, Adam Colton, Robbie Cornelissen, Berend Hendriks, Marten Hendriks, Michael Jacklin, Gerd Jansen, Peter Jordaan, Tijs van Kimmenade, Kinke Kooi, Yvonne Kracht, Mirjam Kuitenbrouwer, Guus Leideritz, Heidi Linck, Kenneth Martin, François Morellet, Henk van Putten, Marleen Sleeuwits, Mungo Thomson, Joe Tilson, Koos van Tol en Kees Went.

Pers

Voor meer informatie e/o beeldmateriaal kun je contact opnemen met de afdeling marketing & communicatie via marketing@museumhetvalkhof.nl.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Space? Houd onze Instagram, Facebook of nieuwsbrief in de gaten. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan onderaan de homepage.

Horizon: Moonshot part one

De eerste tentoonstelling van de Moonshot reeks opende in 2021. De horizon oftewel waarnemingshorizon is de grens tussen het waarneembare en het niet meer waarneembare. Voorbij deze lijn verdwijnt alle informatie in het zwarte gat en kan niet meer terugkeren. Dit fascinerende en ook wel enigszins beangstigende fenomeen was het uitgangspunt voor de reeks Moonshot en de tentoonstelling Horizon.

Meer info over het eerste deel

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.