Tickets

Romeinenwerkplaats

  1. Romeinenwerkplaats

Niet meer te zien | Valkhof Museum sluit tijdelijk de deuren. Vanaf maart 2023 zie je ons terug aan het Keizer Karelplein

In de Romeinenwerkplaats van Valkhof Museum maak je kennis met het leven in de Romeinse stad en legerkamp. Waan je even als Romein: maak kleurrijke mozaïek, bouw een boog zonder cement, schiet met een stoere katapult of maak een dak zoals ze het vroeger deden! Probeer het zelf uit en ervaar dat het leven in een Romeinse stad en legerkamp eigenlijk niet zo veel verschilt met nu ...


Wist je dat Nijmegen voor de Romeinen heel belangrijk was?

Noviomagus was de grootste stad van Romeins Nederland en lag op de plek van het huidige Nijmegen-West. Er woonden ongeveer 5000 inwoners. De stad is waarschijnlijk gesticht kort na het jaar 70, als opvolger van het platgebrande Oppidum Batavorum. Op initiatief van keizer Trajanus kwam de bouw van de stad goed op gang. Er zijn resten gevonden van openbare, monumentale gebouwen, zoals een forum, tempel en een groot badhuis.

Het legerkamp van Noviomagus

In het legerkamp leefden rond het jaar 100 zo’n 6000 soldaten. Het legerkamp was van steen en lag strategisch op de rand van de stuwwal. Centraal in het kamp lag het hoofdkwartier. Naast een villa van de commandant en barakken voor de soldaten had het kamp ook een waterleiding en riolering. Het kamp bleef tot ver in de 2de eeuw na Christus in gebruik.

 

Beeld: Flip Franssen

  • Foto Flip Franssen
  • Beeld Mikko Kriek
  • Foto Flip Franssen
  • Foto Flip Franssen
  • Foto Flip Franssen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.