Tickets

Verspreide fragmenten: middeleeuwse boekrestanten

  1. Verspreide fragmenten

Niet meer te zien | Valkhof Museum sluit tijdelijk de deuren. Vanaf maart 2023 zie je ons terug aan het Keizer Karelplein

Verspreide fragmenten

middeleeuwse boekrestanten

 

In het souterrain van het museum staat een ladekast waarin prenten, boeken en kleine objecten tentoongesteld worden. Hierin laat Radboud Erfgoed kleine presentaties zien en geven ze bezoekers een idee van de bijzonder veelzijdige collectie van de Radboud Universiteit. Tot en met 30 september staat de kast volledig in het teken van Verspreide fragmenten: middeleeuwse boekrestanten. Je ontdekt tientallen fragmenten uit de Bijzondere Collecties van de universiteit.

 

Meer info vorige ladekast Chaos & Orde

 

Membra disjecta

Fragment: een restant van iets dat ooit volledig was. Maar ook: een gedeelte van een geheel dat op zichzelf getoond wordt. De fragmenten waarover het hier gaat zijn restanten: delen van middeleeuwse boeken die in stukken uiteen zijn gevallen. Onbedoeld, door slijtage, geweld of rampspoed, of opzettelijk om perkament of papier een nieuwe bestemming te geven wanneer een boek overbodig was geworden. Membra disjecta, verspreide fragmenten, worden ze wel genoemd. Als het over doelbewust in stukken gesneden boeken gaat, spreken we van maculatuur: strookjes of complete bladen ter versteviging van boekbanden of kleding. Soms komen die hergebruikte fragmenten na verloop van tijd weer tevoorschijn, als een oude boekband door slijtage uit elkaar valt of bij restauratie.

Om het verspreide karakter ervan te benadrukken zijn de fragmenten niet geordend volgens wetenschappelijke criteria, volgens manieren van hergebruik of op grond van hun oorspronkelijke herkomst. De zoektocht door de laden biedt dan ook geen overzicht maar zit vol verrassingen en vooral vragen.

Pers

Voor meer informatie e/o beeldmateriaal kun je contact opnemen met de afdeling marketing & communicatie via marketing@valkhofmuseum.nl 

In samenwerking met

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.