Tickets

Wave: Moonshot part three

  1. Wave - Moonshot part three

Niet meer te zien | Valkhof Museum sluit tijdelijk de deuren. Vanaf maart 2023 zie je ons terug aan het Keizer Karelplein

Wave

Moonshot part three

 

Wave is de derde expositie in de serie Moonshot, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. De aanleiding voor de reeks is de eerste foto van een zwart gat uit 2019. Het vertrekpunt van de derde tentoonstelling zijn de radiogolven waarmee wetenschappers het zwarte gat waarnemen. Hedendaagse kunst, gedetailleerde illustraties en wetenschappelijke instrumenten verbeelden in Wave verschillende soorten golven, zoals  licht-, geluids-, radio- en zwaartekrachtgolven.

 

Valkhof Museum i.s.m. Radboud Universiteit
Gastcuratoren: Jessica Helbach en Flos Wildschut

Een reis naar het zwarte gat

Voor het oog van de hele wereld presenteerde Heino Falcke, hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, op 10 april 2019 de allereerste foto van een zwart gat. Samen met een internationaal team wist hij de aarde in een enorme radiotelescoop te veranderen waardoor een zwart gat in beeld kon worden gebracht. Het fascinerende feit dat hij een zwart gat – iets dat het menselijk oog niet kan waarnemen - zichtbaar wil maken, vormde voor gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut de aanleiding voor een groot beeldend onderzoek naar het zien van het niet zien. Dit doen Helbach en Wildschut in samenwerking met studenten, docenten en hoogleraren van de universiteit.
De tentoonstellingsreeks Moonshot neemt de bezoeker van Valkhof Museum mee op reis naar dit event met steeds een andere kijk op ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. De serie onderstreept de samenwerking tussen Valkhof Museum en de Radboud Universiteit en vormt de aanloop naar het 100-jarig jubileum van de universiteit in 2023.

  • René Roeten, Profile #2, 2015. Courtesy de kunstenaar.
  • Fragment van een theatermasker uit de Romeinse tijd, 15 v. Chr. – 450 n. Chr. Collectie Museum Het Valkhof.
  • Joost Rekveld, #67, 2017. Still. Courtesy de kunstenaar.

Onzichtbare golven in en om ons heen

Zwarte gaten zijn via radiogolven te detecteren. Dit soort golven zijn door onze zintuigen echter niet waarneembaar en daarom zijn ze moeilijk voor te stellen. Maar wat gebeurt er als je een steentje in een kalme vijver gooit? Het water toont de beweging. Het golft, rimpelt en botst. Zelfs voor een natuurkundige is het steentje in de vijver een bruikbare analogie voor hoe bijvoorbeeld zwaartekrachtgolven zich in de ruimtetijd gedragen. Dezelfde zwaartekrachtgolven stromen om en door ons heen, bijvoorbeeld wanneer we via de radio (radiogolven) naar Bach luisteren (audiogolven) en we een regenboog zien (lichtgolven). De mens bestaat voor 80% uit water, dus wij stromen, golven, rimpelen en botsen eigenlijk een beetje mee.

Kunst, illustraties en instrumenten verbeelden in Wave dit fascinerende gebeuren.

Deelnemende kunstenaars

Johan Claassen, Tony Cragg, Otto Egberts, Erwin Heerich, Lieven Hendriks, Frank Hutchison, Kinke Kooi, Sjoerd Knibbeler, Cor Litjens, Karel Martens, Joost Rekveld, Bridget Riley, René Roeten, Jan Schoonhoven, Toon Teeken, Koos van Tol en Irene Vonck.

Pers

Voor meer informatie e/o beeldmateriaal kun je contact opnemen met de afdeling marketing & communicatie via marketing@valkhofmuseum.nl.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Wave en de Moonshot reeks? Houd onze Instagram, Facebook of nieuwsbrief in de gaten. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan onderaan de homepage.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.