Tickets
collectie archeologie flesje met slangendraadversiering

Luister (onderweg) mee met Museum Het Valkhof en onze conservatoren!

 

Thuis in de klassieke oudheid

#1 met conservator archeologie Marenne Zandstra

Onze conservator Marenne Zandstra praat met Esmée Bruggink, voorzitter afdeling Arnhem-Nijmegen van het Nederlands Klassiek Verbond, over het kunstwerk De Uitkijk van Andreas Hetfeld (in de volksmond ook wel 'Het Gezicht van Nijmegen' genoemd) en de Romeinse gezichtshelm waar het kunstwerk een artistieke interpretatie van is. Hoe is de kunstenaar te werk gegaan? Hoe is de gezichtshelm gevonden? En wat weten we van de oorspronkelijke drager van de helm? Over Gordon, soldatenhumor en het museum ten tijden van corona.

Marenne stelde voor het interview beeldmateriaal ter beschikking.

Ga naar het beeldmateriaal

Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Klassiek Verbond, sectie Provinciaal-Romeinse Archeologie van de Radboud Universiteit Nijmegen en het museum. 

Luister op SoundCloud

De Pest - De Podcast

De Pest neemt je vanaf 25 februari mee op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.

Als voorbereiding op je bezoek nemen we je in De Pest - De Podcast vast mee in de geschiedenis en opmerkelijke feiten van deze bijzondere infectieziekte. Wat weten we? Hoe verspreidde de ziekte zich? Hoe heeft de pest zijn sporen nagelaten in kunst en cultuur? En wat zijn de paralellen met de huidige coronacrisis?

Luister mee naar De Pest - De Podcast via Spotify. Vanuit je luie stoel, onderweg, of tijdens je dagelijkse ommetje. Er staan al twee podcasts voor je klaar!

Luister op Apple Podcasts Luister op Spotify

Ga naar de pagina van De Pest - De Podcast

 

De Limes leeft! 

Seizoen 2, aflevering 8

Debora d’Hont-Dieleman van mijndma.com gaat in haar podcast De Limes leeft in gesprek met mensen met een liefde voor de Romeinse Limes. In aflevering 8 is ze te gast bij onze conservator archeologie Marenne Zandstra.

De Neder-Germaanse is Limes genomineerd als Unesco Werelderfgoed. Nijmegen kent een rijke Romeinse geschiedenis en heeft dan ook meerdere plekken op de nominatielijst staan. Marenne vertelt in deze aflevering over het belang van Nijmegen als stad en legerplaats.

🎧 Luister mee via https://www.mijndma.com/delimesleeft of download de podcast op Spotify en iTunes via 'De Limes leeft!' en volg het gesprek onderweg!

Conservator Marenne Zandstra voor De Limes leeft!

De Limes leeft! 

Seizoen 2, aflevering 9

Debora d’Hont-Dieleman van mijndma.com gaat in haar podcast De Limes leeft in gesprek met mensen met een liefde voor de Romeinse Limes. In aflevering 9 vertelt onze conservator archeologie Marenne Zandstra over haar proefschrift Miles away from home.

In haar onderzoek is ze op zoek gegaan naar waar Romeinse soldaten vandaan kwamen. Archeologische vondsten (zoals spelden, ingekraste namen, uitrustingen) vertellen een interessant verhaal. Ook geeft ze alvast een tipje van de sluier over ons toekomstig programma!

🎧 Luister mee via https://www.mijndma.com/delimesleeft of download de podcast op Spotify en iTunes via 'De Limes leeft!' en volg het gesprek onderweg!

Conservator Marenne Zandstra voor De Limes leeft!

De Limes leeft! 

Seizoen 2, aflevering 11

Debora d’Hont-Dieleman van mijndma.com gaat in haar podcast De Limes leeft in gesprek met mensen met een liefde voor de Romeinse Limes. Deze keer spreekt ze met onze collega Stephan Weiss-König (conservator Provinciaal Depot voor Bodemvondsten).

Stephan vertelt onder andere over bijzondere vondsten en opgravingen in de omgeving, het reconstrueren van landschap en producten als baksteen.

🎧 Luister mee via https://www.mijndma.com/delimesleeft of download de podcast op Spotify en iTunes via 'De Limes leeft!' en volg het gesprek onderweg!

Conservator PDB Stephan Weiss-König voor De Limes leeft!

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.